Kuidas lapsele koolitee selgeks õpetada?

Kui sinu laps peab sel aastal esimest korda kõndima üksinda kooli ja koju, siis võta aega ja mõtle läbi, kuidas enda last ette valmistada, et teekond kulgeks ohutult.
1. Vali kõige ohutum teekond. Vali tee, millel on kõnniteesid ja kus peab ületama võimalikult vähe sõiduteesid. Kui ühel tänaval toimub pikaajaline ehitus, siis vali marsruut, millega saab seda vältida, isegi kui see tähendab pikemat jalutamist.
2. Kõnni marsruut läbi koos lapsega, enne kui sa ta üksinda kõndima saadad. Kui teekonda on keeruline meelde jätta või kui laps on väga noor, siis tuleks marsruut koos temaga mitu korda läbi teha. Tee seda enne esimest koolipäeva.
3. Näita lapsele tuttavate maju. Näita lapsele maju, kus elavad pereliikmed või sõbrad, et hädaolukorras saaksid nad sealt abi paluda. Tee nendest mööda jalutades lapsele viktoriini, et talle need kodud tuttavaks saaksid ning ta vajadusel ära tunneks, kes millises majas elab.
4. Õpeta lapsele ristmike ületamist. Ning ka seda, et teed tuleb ületada sebra pealt ning enne ületamist tuleb hoolikalt mõlemale poole vaadata, et autot ei tuleks.
5. Korralda kooli kõndimine koos teise lapsega. Kui on võimalik, siis leia lapsele kaaslane, kellega ta koos kooli ja koju minna saab. See võib kasuks tulla siis, kui lapsel peaks tee peal mingi hädaolukord tulema.
6. Seleta lapsele kuidas käituda võõrastega, kellega ta teel kokku puutuda võib.
7. Soeta lapsele telefon. Eriti on seda vaja siis kui koolitee on üksildane ning tal pole sõpra kellega koos kooli jalutada. Kindlasti tuleks last ka õpetada, et telefon on ainult helistamiseks ning kõndimine, olles samal ajal ninapidi telefonis, võib osutuda eluohtlikuks. Kõige parem variant esimese klassi lapsele oleks nuppudega telefon. Kui telefonis pole mänge ja internetti, siis pole seal lapsel midagi teha ning ta ei unusta end nutimaailma.
8. Veendu, et laps teab hädaabinumbrit. Pane hädaabinumber kiirvalimise alla. Samuti tasuks sinna panna ka enda ja lähemate pereliikmete ning sõprade numbrid.
9. Õpeta lapsele hooajaliste ohtude kohta. On teatavaid ohte, mis tekivad vaid teatud hooajal. Üks oluline oht on hoiatada last, et ta lumepuhastusmasinatest eemale hoiaks. Kui laps näeb lumepuhastajat, siis ütle talle, et ta peaks sellest eemale hoidma ja ootama kuni see on lahkunud. On juhtunud, et lapsed kukuvad selliste masinate alla ning tihtipeale on juhil sellises situatsioonis raske last märgata. Lisaks tuleks lapsele õpetada mida teha äikese ja tugeva tuule korral. Maakohas elavatele lastele tuleks ka selgitada mida teha kokkupuudel ussidega, kuna sügisel valmistuvad nad talveuneks ning see tähendab, et neid on tavapärasest rohkem liikvel.
Lisaks: 
• Järgmine kord kui kolima hakkad, siis mõtle koolitee peale. Vali naabruskond mille mõlemal poolel on kõnniteed, naabruskond mille läheduses on hea kool ning milles oleks palju lapsi. Niimoodi saab sinu laps koos teiste lastega kooli minna ning kui hiljem tahad enda kinnisvara maha müüa või välja üürida, siis meelitab see omakorda teisi lastega peresid ligi.
• Õpeta last kõndima vastu liiklust. Kui kõndida vastu liiklust ning auto lapse kõrval peatub, siis on su lapsel võimalik karjudes joosta sinnapoole kust auto tuli. See sunnib autot ümber pöörama ning niimoodi võidab väärtuslikku aega. Kui laps liiklusega samas suunas kõnnib, siis ei pruugi ta tähele panna kui tema kõrval auto peatub.
• Kontrolli lapse seljakoti kaalu. Kasvav laps et tohiks kanda liiga rasket seljakotti, eriti kui kodust kooli on pikk maa. Kui seljakott liiga raske on, siis tasuks mõelda sellepeale, et osasid raskemaid õpikuid võib kaks tükki osta- üks kooli ja teine koju.
• Kui sinu laps hakkab koolis käima jalgrattaga siis veendu, et laps teaks kuidas rattaga liikluses käituda. Vaata ka, et tema kiiver oleks õiges suuruses ning et ta seda alati kannaks.