Kuidas seentest süüa teha? Parimad viisid maitsvate roogade valmistamiseks
Seened on mitmekülgsed, toitainerikkad ja maitsvad koostisosad, mis sobivad ideaalselt nii argiseks lõunasöögiks kui ka pidulikuks eineks. Need pakuvad suurepärast B-vitamiinide, seleeni, vase ja kaaliumi allikat ning lisavad igale roale sügavamat maitset ja tekstuuri. Kui oled mõelnud, kuidas seentest süüa teha, siis see juhend viib sind otseteed maitsvate ja lihtsate roogade juurde.
Seente ettevalmistamine – esimene samm eduka roa suunas
Enne kui alustad seente küpsetamist, tuleb need hoolikalt ette valmistada. Vältida tuleks nende pesemist kraani all, sest seened imavad kiiresti vett ja kaotavad küpsetamisel oma maitse ja tekstuuri. Selle asemel pühi seened õrnalt niiske paberrätiku või seeneharjaga. Kui seene pinnal on palju mustust, kasuta kergelt niisutatud lappi, kuid ära neid kunagi leota.
Kuidas seentest süüa teha: lihtsad ja maitsvad valmistusviisid
Röstitud seened
Röstitud seened on suurepärane lisand igale toidukorrale. Lõika seened parajateks tükkideks, sega oliiviõliga ning rösti 200 kraadi juures, kuni need muutuvad pruuniks ja kergelt karamelliseerunuks. Röstitud seened sobivad võileibadele, salatitesse või lihtsalt eraldi kõrvale.
Praetud seened
See on üks populaarsemaid viise, kuidas seentest süüa teha. Kuumuta pannil võid või õli ja prae viilutatud seened, kuni need muutuvad kuldpruuniks. Lisa maitseks sojakastet, küüslauku või värskeid ürte. Praetud seened sobivad hästi liha kõrvale või pastaroogadesse.
Grillitud seened
Grillimine annab seentele suitsuse maitse. Määri seened kergelt õliga, lisa soola ja pipart ning grilli neid keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 3–5 minutit. Proovi erinevaid marinaade nagu balsamico, sojakaste või tšillikaste, et saada maitseelamus.
Munaroogade täiustamine seentega
Seened sobivad suurepäraselt munapudru, omleti, frittata või quiche koostisosaks. Prae need enne kergelt läbi ja lisa siis munasegule – tulemuseks on aromaatne ja toitev hommikusöök või kerge lõuna.
Täidetud seened
Täidetud seened on klassikaline eelroog või peolaua maiuspala. Eemalda seente jalad, valmista täidis saiapuru, muna, sibula, maitseainete ja juustuga ning täida seenemütsid täidisega. Küpseta 200 kraadi juures kuni seened on pehmed ja täidis kuldne. Katseta erinevate täidistega – alates singist ja spinatist kuni fetajuustu ja päikesekuivatatud tomatiteni.
Seente lisamine igapäevastele roogadele
Kui otsid lihtsat viisi, kuidas seentest süüa teha, lisa neid juba tuttavatesse roogadesse:
– Pasta: Kreemised seenekastmed sobivad ideaalselt tagliatelle või spagettide juurde.
– Pirukad ja ravioolid: Seened annavad täidisele sügavama maitse.
– Võileivad ja paninid: Praetud või röstitud seened annavad võileibadele täiesti uue mõõtme.
– Pitsa: Lisa seeni koos mozzarella ja tomatikastmega, et saada klassikaline seenepitsa.
– Lihatoidud: Seened sobivad eriti hästi veiseliha või kanaga, olgu see küpsetatud, hautatud või grillitud.
Kerge seenekaste – ideaalne lisand igale roale
Seenekaste on lihtne valmistada ja sobib suurepäraselt liha, pasta või isegi kartulite kõrvale.
Koostisosad:
– 220 g viilutatud seeni
– 1 šalottsibul
– 2 supilusikatäit võid
– ¾ tassi veiselihapuljongit
– Värsked ürdid (tüümian, estragon, basiilik)
Valmistamine:
1. Sulata või suurel pannil keskmisel kuumusel.
2. Lisa seened ja šalottsibul ning prae kuni kuldpruunid.
3. Lisa puljong, sega ja lase kastmel 5 minutit pakseneda.
4. Viimasena sega sisse veel lusikatäis võid ja värskeid ürte. Serveerida kuumalt.
Kuidas valmistada lihtsat seenesuppi
Seenepüreesupp on ideaalne valik jahedal päeval ning selle valmistamine on imelihtne.
Koostisosad:
– ¼ tassi hakitud sibulat
– 3 tassi tükeldatud seeni
– 6 spl jahu
– 2 purki kanapuljongit
– 2 spl võid
– Sool ja pipar
Valmistamine:
1. Sulata või, lisa hakitud sibul ja prae läbipaistvaks.
2. Lisa seened ja prae kuldseks.
3. Sega juurde jahu, seejärel lisa puljong.
4. Lase keema, seejärel alanda kuumust ja hauta 15 minutit. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri.
Seente korjamine ja säilitamine
Kui soovid ise seeni metsast korjata, tunne kindlasti ära söögiseened ja väldi mürgiseid. Kasuta seeneraamatut ja korja seeni eraldi korvidesse. Säilita neid paberkotis külmkapis – mitte plastikus – ning tarbi mõne päeva jooksul. Vältida tuleks limaseid või plekilisi seeni.
Kokkuvõte: kuidas seentest süüa teha maitsvalt ja lihtsalt
Seened pakuvad lõputult võimalusi köögis katsetamiseks. Olgu see lihtne praadimine, rammus seenekaste või gurmeelik täidetud seene eelroog – kui tead, kuidas seentest süüa teha, saad muuta igapäevased toidud eriliseks. Järgides neid põhisoovitusi ja võtteid, saad seentest maksimumi nii maitse kui ka toiteväärtuse poolest. Katseta julgelt, kombineeri erinevaid maitseid ja lase seentel särada oma täies hiilguses!