Kuidas puhastada tosse?

Tossude puhastamine hoiab nende lõhna värskena, pikendab eluiga ja ei võta kaua aega. Sa võid pesta neid pesumasinas või käsitsi, ükskõik kumma meetodi valid, su tossud lõhnavad palju paremini ning näevad ka ilusamad välja.

Pesumasinas pesemine

  1. Kontrolli silti. Enamusi tosse võib pesumasinas pesta, kuid enne seda tuleks ikkagi kontrollida tootja poolt lisatud silti. Kui sildil on kirjas “hand wash only” (ainult käsipesu), siis tasub seda ka järgida.
    • Kui su tossudel on natukenegi nahka või seemisnahka, siis ei ole masinas pesemine hea mõte, kuna vesi võib neid kohti kahjustada.
  2. Kasuta harja, et harjata ära nähtav mustus. Tee seda väljas või prügikasti kohal, et kuivanud pori põrandale ei pudeneks. Kuiva pori on tossudelt parem ära saada kui niisket.
    • Eemalda võimalikult palju mustust ja pori enne kui tossud masinasse paned.
  3. Võta paelad ära ja hõõru musti kohti. Kui mõni koht on eriti must, siis võta natuke pesuvahendit ja hõõru seda sõrmedega. See aitab mustusel kergemini ära tulla.
    • Pane paelad eraldi väiksesse võrkkotti, et need masinas muu pesu külge ei takerduks.
  4. Pane tossud võrkkotti ja pese neid koos rätikutega. Kui sul pole võrkkotte, siis neid saab osta enamustest suurematest toidupoodidest. Pane masinasse tossud ja paelad ning täida ülejäänud masin rätikutega.
    • Koos rätikutega pesemine hoiab ära selle, et tossud vastu pesumasinat kolksuma hakkavad. See võib kahjustada nii masinat kui ka sinu tosse.
  5. Pane käima õrn programm jaheda veega. Kasuta sama palju pesuvahendit kui muidu, kuid väldi kuuma vee kasutamist.
    • Ära pane liiga palju pesuvahendit, kuna ülejääk võib tossudesse takerduda tehes need kangeks ning plekiliseks.
  6. Lase tossudel õhu käes kuivada. Sa võid tõsta need avatud akna või ventilaatori juurde, kuid ära pane neid kuumusallika lähedale või kuivatisse. Kui su tossudel on sisetallad, siis võta need välja ja lase neil eraldi kuivada, et protsessi kiirendada.
    • Sul võib tekkida kiusatus visata tosse kuivatisse, et neid kiiremini kanda saaksid, kuid see võib rikkuda tossude kuju. Kuumus võib kaardu ajada plastikust või sünteetilisest materjalist kiud.
    • Et aidata hoida tossude kuju, pane nende sisse kokku kortsutatud ajaleht.
  7. Pane tossud kokku siis, kui kõik on täiesti kuiv. Tossude kuivamine peaks aega võtma 8-12 tundi. Kui tossud täiesti kuivad on, siis pane tagasi paelad ja sisetallad.
    • Kui su tossud ikka mustad välja näevad, siis võid sisetaldu eraldi pesta või panna tossud uuesti masinasse. Kui sa neid puhtaks ei saa, siis tasub mõelda uute tossude ostmise peale.

Käsitsi pesemine

  1. Eemalda tossudelt paelad. Kui paelu välja võtad, siis jälgi nende seisukorda. Kui need lihtsalt mustad on, siis saad need puhtaks pesta, kuid kui need on narmendavad või kulunud, siis tasuks osta uued.
    • Kui sul on vaja uusi paelu osta, siis mõõda ära praegused, et näha mis pikkuses paelu sul vaja läheb.
  2. Hõõru pesuvahendit paeltel olevatele mustadele kohtadele. Selle jaoks on hea, kui valad natuke pesuvahendit kaussi ja siis hõõrud selle sees musti kohti. Ühest või kahest teelusikatäiest pesuvahendist peaks piisama.
    • Pesuvahendi sisse hõõrumine paneb seebi reageerima ning aitab mustust lahti võtta.
  3. Loputa paelad sooja veega ja kuivata rätikusse. Loputa igat paela eraldi ning hõõru korralikult, et mustus ja seep välja tuleks.
    • Kui paelad on eriti mustad, siis võid jätta need 10-15 minutiks ligunema.
  4. Puhasta paelaaugud hambaharja ja pesuvahendiga. Paelaaugud on need pisikesed augud, kust paelad läbi tulevad. Võta kasutusse enne täidetud kauss, kus on sees pesuvahend ja vesi ning kasta hambahari sinna sisse. Hõõru paelaaugud korralikult üle, et sinna kogunenud mustus kätte saada ning seejärel pühi üle niiske käsnaga.
  5. Hõõru ära kuivanud pori. Kui tossudel on kuivanud mustust või murutükke, siis hõõru need väikese harjaga ära. Tee seda väljas või prügikasti kohal.
    • Ära hõõru pori, mis on veel märg. Lase sellel enne täielikult ära kuivada, nii on seda palju lihtsam eemaldada. Kui tossude küljes on kinni väikeseid kivikesi, siis kasuta pintsette, et neid ära saada.
  6. Sega kokku üks teelusikatäis pesuvahendit ja 240 ml vett. Olenevalt sellest, kui palju pesuvahendit on jäänud kaussi alles, peale paelte ja paelaaukude puhastamist, võib juhtuda, et pead seda juurde lisama.
    • See, kas vesi on soe või külm ei ole oluline. Pesuvahend lahustub mõlemas kergelt.
  7. Tee hambahari lahuses märjaks ning hõõru tosse. Sa võid kasutada sama hambaharja, millega paelaauke puhastasid või harja, millega kuivanud mustust eemaldasid. Ükskõik kumma valid, kasta see lahusesse ning hõõru üle terve toss. Puhasta tossu väljastpoolt, seestpoolt ning ka sisetallad. Tee seda ringjate liigutustega.
    • Tee harja nii palju märjaks kui vaja on.
    • Ära unusta sisetaldu! Võta need välja ja puhasta korralikult. Kui need ikkagi puhtaks ei lähe, siis saad alati uued osta.
  8. Pühi tossud üle puhta ja niiske käsnaga. Niisuta käsna nii, et see poleks tilkuvalt märg. Pühi ära kõik mustus ja seebijäägid, vahepeal loputades käsna nii palju kui vaja.
    • Pühi üle ka tossu sisemused.
  9. Lase tossudel kuivada ning seejärel pane paelad tagasi. Pane tossud kuivama kuiva rätiku peale. Lase õhul neid kuivatada, mis võtab aega 8- 12 tundi. Seda protsessi saad kiirendada nii, et paned tossud avatud aknale või ventilaatori ette, kuid ära pane neid kuumaallikate lähedale, kuna nii võivad tossud kuju muuta või isegi kahaneda. Kui need on kuivad, siis pane tagasi sisetallad ning paelad.
    • Kui su tossud on väga tugeva lõhnaga, siis puista natuke soodat sisetaldadele ja jäta sinna terveks ööks. Hommikul lihtsalt raputa sooda välja.

Heledad tossud naistele

Mugavad laste jooksutossud

Mugavad meeste tossud

Peenikesed tossupaelad nailonist

Kanda toetavad sisetallad

Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356