Kuidas kilpkonna eest hoolitseda?

Kilpkonn on tore loom keda pidada, kuid samas nõuab ta ka hoolitust. Üks kõige olulisem asi on seada valmis elupaik, kus on piisavalt puhast vett, soojenduslamp ning palju ruumi. Seejärel tuleks teda toita tervislikkude taimede ja proteiiniga ning käia temaga kord aastas loomaarsti juures. Kilpkonnad võivad elada üle 20 aasta, nii et korraliku hoolitsemisega saad nautida enda lemmiku seltskonda pikka aega.

Kilpkonna kodu loomine

  1. Vali akvaarium, mis on vähemalt viis korda kilpkonnast suurem. Korruta enda kilpkonna pikkus ja laius, et saada tema elupaiga minimaalsed mõõdud. Kasuta mahutit, mis on vähemalt 130 liitrit, kui su kilpkonn on 10-15 cm pikk. Kilpkonn, kelle pikkuseks on 15-20 cm, saavad läbi 210 liitrise akvaariumiga ja suurematele kilpkonnadele on vaja akvaariumit mis oleks 285-475 liitrit.
    • Kui sul on noor kilpkonn, kes alles hakkab suuremaks kasvama, siis sa võid alustada anumaga, mis sobib tema praegusele suurusele ning soetada suurema siis, kui ta suuremaks kasvanud on.
    • Näiteks punakõrv-ilukilpkonn (Trachemys scripta elegans) kasvab umbes 25-30 cm pikkuseks, nii et osta akvaarium mille pikkuseks on vähemalt 130-150 cm.
  2. Lisa kloorimata vett, mille temperatuur on 25-27 °C. Täida akvaarium veega põhinedes sellele, mis tüüpi kilpkonn sul on. Vesikilpkonnad vajavad seda, et 75% akvaariumist oleks täidetud veega, poolveekilpkonnad vajavad 50% ja maakilpkonn 25% või vähem.
    • Hoia termomeeter vees, et saaksid vee temperatuuri jälgida, et see ei muutuks liiga külmaks või kuumaks.
    • Kui sul on Trachemys scripta elegans, Graptemys geographica või Chrysemys picta, siis tea, et nemad on veekilpkonnad ning nõuavad vähemalt 75% vett enda akvaariumi.
  3. Sea valmis peesitusala 60W UV lambiga. Pane lamp akvaariumi ühte ossa, nagu näiteks nurka ning pane selle alla lame kivi, kus sinu kilpkonn saaks peesitada. Lambi temperatuur säti 27-29 °C vahele.
    • Kivi asemel võid kasutada ka suuremat puutükki.
    • Kui su akvaarium on enamjaolt veega täidetud, siis proovi spetsiaalset ulpivat peesituskivi.
    • Pane lamp piisavalt kõrgele, et see oleks vähemalt 10-15 cm kilpkonnast kõrgemal, kui ta kivil peesitab. Muidu võib valgus kilpkonna ära põletada.
  4. Kasuta mehaanilist ja bioloogilist filtrit. Filter peaks olema kaks korda suurem akvaariumi suurusest. Näiteks, kui sinu akvaarium on 208 liitrit, siis hangi filter, mis suudaks hakkama saada vähemalt 416 liitrise akvaariumiga. Vali selline, millel oleks nii mehaaniline kui bioloogiline filtreerimine. Mehaaniline puhastab ära füüsilised objektid ja bioloogiline eemaldab ohtlikud kemikaalid.
  5. Dekoreeri enda kilpkonna elupaik kivide ja taimedega. Et akvaarium ilusam paistaks ning su lemmik end kodusemalt tunneks, lisa dekoratsioone nagu veetaimed, sammal ja suured kivid. Jäta siiski piisavalt vaba ruumi, et kilkonn saaks vabalt ringi liikuda.
    • Osadele kilpkonnadele meeldib kui neil on koht, kuhu end nad peita saavad. Sellisel juhul lisa akvaariumisse õõnes puu või väike varjualune.
    • Ära kasuta kive mis on väiksemad sinu kilpkonna peast. Muidu võib ta proovida neid süüa ja lämbuda.
    • Sa võid akvaariumi põhjas kasutada ka liiva. Kuid ära kunagi võta liiva ja kive loodusest, kuna need võivad sisaldada kahjulikke baktereid. Osta vajalikud asjad loomapoest.
  6. Hoia akvaarium eemal otsesest päikesevalgusest ja teistest loomadest. Kui sul on kodus teisi koduloomi, siis veendu, et akvaarium oleks kuskil, kuhu nad ei pääseks. Näiteks võid akvaariumi tõsta laua või kapi peale. Vali koht, mis oleks toatemperatuuri piirkonnas ja mis ei muutuks vahel liiga külmaks või kuumaks.
    • Akvaariumi peale võid panna võrgust katte, et teised koduloomad, näiteks nagu kassid, ei pääseks akvaariumisse. Kilpkonnad ei saa end üleni kilbi sisse peita, nii et nad on rünnakute suhtes haavatavad.
  7. Puhasta akvaariumit vähemalt kord kuus. Eemalda akvaariumist kõik asjad, täida see lahjendatud valgendi lahusega (1 osa valgendit, 9 osa vett). Lase sellel olla 10 minutit, enne kui anuma veega üle loputad. Tee seda kord kuus, eriti veekilpkonnade puhul, kes enamuse ajast vees veedavad.
    • Akvaariumi puhastamise ajal hoia kilpkonna ämbris, kausis või transpordipuuris.
    • Valgendit kasutades kanna kindaid, et enda käsi kaitsta.
    • Kui avastad puhastamise vahepealsel ajal akvaariumi põhjast väljaheiteid, siis korja need välja.

Kilpkonna toitmine

  1. Toida kilpkonna 25% graanulite, 25% proteiini ja 50% taimedega. Toida enda lemmikule spetsiaalset kilpkonnadele mõeldud graanuleid ning anna juurde ka proteiini nagu kala või putukaid. Taimede puhul vali tumedamate roheliste lehtedega taimed, nagu näiteks lehtsalat, kapsas või võilillede lehed.
    • Sa võid kilpkonnale anda ka köögivilju nagu brokoli või seller. Enne andmist lõika need väikesteks tükkideks.
    • Populaarsed proteiinivalikud on vihmaussid, röövikud ja kriketid.
    • Ära anna kilpkonnale enda või teiste koduloomade toitude jääke, kuna see võib teda haigeks teha.
  2. Toida noort kilpkonna iga päev ja täiskasvanut ülepäeviti. Kuna kasvav kilpkonn vajab rohkem kaloreid ja toitaineid, siis toida teda iga päev. Täiskasvanud kilpkonna tuleks toita 4-5 korda nädalas. Ühe korraga anna talle sama palju toitu, kui suur tema pea on.
    • Kui sa lähed kilpkonna toitma ning tema akvaariumis on eelmise päeva toitu, siis eemalda see ja anna talle värske toit. Vana toit laguneb ja teeb akvaariumi mustaks.
    • Teine võimalus mõõtmiseks, kui palju süüa kilpkonnale korraga anda on see, kui vaatad kui palju toitu suudab ta ära süüa 15-20 minuti jooksul.
  3. Kasuta puuvilja mõõduka maiusena. Kuigi enamused kilpkonnad armastavad puuvilja, siis anna enda lemmikule puuvilja vaid vahepeal, kuna selles pole eriti kilpkonnale vajalikke toitaineid. Toida oma lemmikule tükikesi marjadest, viinamarjadest, melonist või õunast iga 3-4 söögikorra tagant.
    • Tee puuvili väikesteks tükkideks, et su lemmik selle söömisega hakkama saaks.

Kilpkonna tervena hoidmine

  1. Pese enda käed enne ja pärast kilpkonnaga tegelemist. Alati pese käed vee ja seebiga kui kilpkonna puutud. See hoiab ära pisikute edasikandmise kilpkonnale ja kilpkonnalt kahjulike bakterite saamise, põhiliselt salmonella.
  2. Kasuta kahte kätt kilpkonna tõstmiseks. Ole eriti ettevaatlik tema kilbiga. Ära iialgi kilpkonna tõsta sabast, kilbist või ühe käega. Pane käed kindlalt kilpkonna keskkoha ümber ja tõsta õrnalt, hoides teda õigetpidi (kõht maa poole). Kui valmis oled saanud, siis pane ta ettevaatlikult maha, et sa ei vigastaks tema jalgu ja organeid.
    • Ära kilpkonna kiirelt pööra, temaga vehi või ringe tee, kui sa teda hoiad.
    • Ära koputa vastu ta kilpi, kuna see on väga tundlik.
  3. Vii kilpkonna regulaarsesse kontrolli. Isegi kui ta tundub terve olevat, siis lase loomaarstil ta kord aastas üle vaadata. Kui kilpkonnaga esimest korda arstile lähed, siis veendu selles, et ta tegeleb roomajate või kilpkonnade ravimisega.
  4. Jälgi kilpkonna, et tähele panna muutusi tema käitumises või välimuses. Hoia tal silma peal, et näeksid ära kui tema juures mingi muutus toimub, nagu vesised silmad või söömisest keeldumine. Kui näed midagi murettekitavat, siis vii ta viivitamatult arsti juurde.
    • Pööra tähelepanu ka tema kilbile. Räägi arstiga, kui näed midagi ebanormaalset, nagu pehmenenud kilp või kui kilp hakkab kasvama püramiidi kujuliseks.

Kaelakee armsa kilpkonnaga

Silikoonist vorm “Kilpkonn”

Väike pross “Kilpkonn”

Hõbedast kõrvarõngad kilpkonnaga

Mängumatt lõvi või kilpkonnaga