Kuidas arbuusi säilitada ja grillida?

Arbuus on värske suvine maius, mida saab lisaks niisama söömisele ka lisada salatitesse, magustoitudesse ja ka grillida. Grillitud arbuus on kerge ja maitsev snäkk, mille valmistamine läheb kiirelt.

Suurte arbuusitükkide säilitamine

  1. Tervet arbuusi saad hoida toatemperatuuril. Kui lahti lõikamata arbuusi külmikusse paned, siis võib selle toiteväärtus lausa langeda. Kui sa arbuusi kohe lõigata ei kavatse, siis hoia seda toatemperatuuril, kuid eemal otsesest päikesevalgusest.
    • Lahti lõikamata arvuusi säilib toas kuni kaks nädalat.
  2. Lõigatud osa mähi kilesse. Kui sa lõikad arbuusi pooleks ning tahad ühte poolt säilitada, siis mähi see korralikult kilesse. See hoiab ära selle, et külmkapis olevad teised toidulõhnad ja maitsed ei hakka arbuusile külge.
  3. Suuri ja poolikuid tükke säilita külmkapis. Niimoodi säilib arbuus 3-4 päeva.

Lõigatud arbuusitükkide säilitamine

  1. Eemalda arbuusi koor. Aseta arbuusipool tasasele osale ning lõika noaga horisontaalselt, jälgides arbuusi ümarust.
  2. Tükelda arbuus kuubikuteks. Lõika arbuus viiludeks, lõika viilud ristkülikuteks ning seejärel kuubikuteks.
  3. Hoiusta arbuusitükke õhukindlas anumas. Isegi õhukindlas karbis kaotavad arbuusitükid enda magususe ja värskuse 3-4 päevaga. Söö need enne seda ära, kui kuubikutest mahl välja valgub ning arbuusitükid oma maitse kaotavad.

Arbuusi hoiustamine sügavkülmas

  1. Eemalda koor. Lõika arbuus pooleks ning aseta ühtlane pool lauale. Suure ning terava noaga lõika arbuusilt ära koor.
  2. Lõika arbuus tükkideks. Sa võid külmutada nii viile kui ka väikseid tükke.
    • Kui kasutad külmutatud arbuusi jäätise tegemisel või smuutis, siis on kõige parem lõigata arbuus väikesteks kuubikuteks.
  3. Külmuta arbuus ühe kihina. Lao arbuus ühekihiliselt madalale alusele ning pista sügavkülma. Lase arbuusil täiesti ära külmuda. Külmumist tasuks vaadata iga kümne minuti tagant.
  4. Pane arbuusitükid õhukindlasse anumasse. Kui arbuusitükid on ära külmunud (selleks võib kuluda umbes tund), siis võid need asetada õhukindlasse nõusse või sügavkülmakotti. Arbuusi saad sügavkülmas hoida kuni kuus kuud.

Arbuusi grillimine

  1. Lõika arbuusiviilud. Kõige ideaalsema paksusega viilud on 4 cm paksused. Ära koort eemalda.
  2. Mõõda suhkur, laimikoor ja piprahelbed. Pane kokku 1/4 tassitäis (50g) suhkrut, 1 supilusikatäis (14.8 ml või 6 g) laimikoort ning 1/2 teelusikatäit (0.8 g) punase pipra helbeid väikesesse kaussi. See segu annab grillitud arbuusile maitset.
    • Kui sulle vürtsikad toidud ei meeldi, siis jäta piprahelbed lisamata.
    • Erinevate koostisosadega saad ka maitset muuta. Näiteks valge suhkru asemel saad kasutata pruuni ning laimi asemel sidrunit.
  3. Sega segu kokku ning puista arbuusiviiludele. Puista segu ühtlaselt viilude ühele poolele. Vajuta maitseaineid arbuusi sisse, et see maha ei pudiseks. Keera viilud teist pidi ning korda protsessi.
  4. Soojenda grill kõige kuumemale kuumusele. Kui kasutad söegrilli, siis lase söel pool tundi kuumeneda, enne kui arbuusi grillima hakkad.
  5. Aseta viilud grillile. Vaata, et viilud üksteisega kokku ei puutuks.
  6. Grilli arbuusi kaks minutit. Peale kahte minutit vaata, kas arbuus on korralikult läbi soojenenud ning et grillijäljed oleksid viilude alumisele poole tekkinud. Kui seda juhtunud ei ole, siis grilli veel 1-2 minutit.
    • Viilude tõstmiseks kasuta tange.
  7. Keera viilud ümber. Tee seda võimalikult kiiresti, et viilud saaksid ühtlaselt küpsemise aega. Grilli seejärel veel kaks minutit ning vaata kas alumisele poolele on ilmunud grillijärjed. Kui mitte, siis lase veel neil üks minut küpseda.
  8. Võta viilud grillilt ja naudi! Grillitud arbuusi on kõige parem kohe süüa, kuna see ei säili hästi.
    • Seda võid serveerida näiteks jäätise ja kreeka jogurtiga.

Ole esimene kes saab teada kasulikest nippidest ning eksklusiivsetest sooduspakkumistest:

Avatar photo

Stella Salaka

Articles: 356