Uni ja unehügieen – Miks on uni tähtis?

Uni mängib tähtsat rolli tervise ning heaolu suhtes, terve teie elu jooksul. Piisava hulga kvaliteetse une saamine õigetel aegadel aitab parandada teie ajutööd, elukvaliteeti, ohutust ning füüsilist tervist. See kuidas te ennast ärkvel olles tunnete, sõltub suuresti sellest, mis juhtub siis, kui te magate. Unes olles, teie keha töötab, et toetada tervislikku aju tööd ja funktsiooni ning hoiab teie füüsilist tervist. Laste ja teismeliste puhul aitab uni toetada ka kasvufunktsioone ning arengut.

Unepuuduse negatiivsed mõjud võivad olla kohesed – näiteks autoõnnetusse sattudes, või need võivad väljenduda ajapikku – pidev unepuudus võib viia mitmete krooniliste terviseprobleemideni. Samuti mõjutab unetus või unepuudus ka teie mõtlemis-, reaktsiooni- ja õppimisvõimeid ning ka seda, kuidas teistega läbi saate.

Uni mängib suurt rolli just füüsilise tervise puhul. Näiteks magades paranevad ning tervenevad teie süda ning veresooned, unepuudus võib aga viia südamehaigusteni, neerupuudulikkuseni, kõrge vererõhuni, diabeedini ning isegi südamerabanduseni. Unepuudus suurendab ka ülekaalulisuse riski.

Immuunsussüsteem tugineb suurelt unele ehk unest sõltub otseselt teie võime kaitsta ennast kahjulike haiguste või ainete eest. Unepuudusega inimestel võib esineda probleeme isegi tavalise külmetusega võitlemisel.

Selleks, et tagada kvaliteetne uni, võib lähtuda unehügieeni printsiipidest.

 

Unehügieen koosneb erinevatest võtetest, mis on vajalikud normaalse ja kvaliteetse une ning päevasel ajal ärkveloleku tagamiseks.

Kõige tähtsam aspekt une hügieeni suhtes on säilitada regulaarne une-ärkveloleku muster, seitsmel päeval nädalas. Samuti on tähtis veeta õige hulk aega voodis, mitte liiga palju, mitte liiga vähe – see hulk varieerub inimeselt inimesele. Üks viis kuidas leida enda jaoks õige une aeg, on vaadata enda päeva – kui olete päeval unine või väsinud, siis peaksite minimaalselt kaheksa tundi veetma voodis, kui teil on probleeme uinumisega või ärkate pidevalt öösel, siis proovige seitset tundi.Dog.in.sleep

Lisaks uneaja pikkusele, on veel mitmeid võtteid ja põhimõtteid, mida jälgida:

  • Vältige väikseid uinakuid päevasel ajal. Uinakud võivad normaalset unemustrit ja ärkvelolekut häirida
  • Hoiduge stimulantide kasutusest õhtuti – kofeiin, nikotiin, alkohol – kofeiinist oleme rääkinud varasemates postitustes, alkohol aitab küll une tulekut kiirendada kuid hiljem, kui alkoholi metaboliseerimine algab, hakkab und segama, kuna see protsess tekitab inimkehas erutust
  • Treenimine aitab head und tekitada – tugevad treeningud tuleks jätta hommikule või hilisele lõunale kuid rahustavad harjutused, nagu jooga võib teha ka vahetult enne uneaega.
  • Söök enne magamaminekut takistab und – hoiduge suurtest söömakordadest ning juhul kui teil on uneprobleemid, siis ei ole mõistlik eksperimenteerida erinevate dieetidega, eriti hoiduge teravatest toitudest, kuna dieedid võivad võimendada uneprobleeme
  • Kindlasti üritage saada piisavalt naturaalset, looduslikku valgust – see on eriti tähtis vanemate inimeste puhul, kes ei satu nii tihti välja kui lapsed ja täiskasvanud. Looduslik valgus aitab teid äratada ning parandavad erksust.
  • Ärge tooge päeva probleeme voodisse – vältige emotsionaalseid vestluseid ning olukordi enne uinumist.
  • Seostage oma voodi unega – ei ole hea vaadata voodis telekat, lugeda või kuulata raadiot. Voodi peaks olema enamjaolt une päralt.
  • Looge magamistuppa mugav atmosfäär, rahustavad värvid, vaikus, piisav hämarus või valgus.

Eelnevad sammud tuleks läbi käia juhul, kui teil on probleeme uinumisega või ärkvelolekuga.

Järgnevalt lisame paar toodet meie lehelt, mis võidavad aidata teil enda uneaega parandada ning kodu täiustada!

 

Tootemaailm
Tootemaailm

E-Pood Tootemaailm- Odav ning laia valikuga e-pood kus on soodsad hinnad, laialdane ning eristuv tootevalik ning kõikidele tellimustele tasuta kohaletoimetamine.

Meie e-poest leiad: Jalanõud, Riided, Mänguasjad, Ilu-ja Kodukaubad, Aiakaubad, Kohvrid & Kotid, Päikeseprillid, Ehted ja Kellad, Erootikapood, Kostüümid, Parukad, Kingitused, Tervisetooted, Spordikaubad, Kardinad, Parukad ja palju teisi põnevaid tooteid. Soodsaid tooteid leidub nii naistele, meestele kui lastele.

Articles: 42