Kuidas kasutada aktiivsütt?


Aktiivsüsi on süsi, mida on spetsiaalselt töödeldud, et sellel oleks palju sisepoore. See on hea kemikaalide püüdmiseks ja nende imendumise vältimiseks. Aktiivsöe populaarsus järjest kasvab ning seda sa saad kasutada erinevat moodi. Sa saad seda kasutada, tehes sellest kehakoorjat, panna seda hambapastasse ja isegi seda süüa ja juua.

Koorimine aktiivsöekoorijaga

  1. Sega 80 ml roosuhkrut 2 aktiivsöe kapsliga. Mõõda ained välja ning pane need segamiseks kaussi ning sega senikaua, kuni need on hästi segunenud.
    • Kui ostsid aktiivsöe pulbri kujul, siis võrdub kaks kapslit 0.5 teelusikatäit ehk 2.5 ml.
  2. Sega sisse 2 supilusikatäit (30 ml) ekstra neitsioliiviõli. Võid lisada ka eeterlikke õlisid. Kasuta puhast neitsioliiviõli, mitte sellist õli, mis on kokku segatud teiste õlidega. Kui tahad enda koorijale head aroomi anda, siis lisa paar tilka eeterlikku õli nagu näiteks lavendel või sidrun.
  3. Kanna segu kehale ja koori sellega õrnalt. Koorimiseks tee ringjaid liigutusi.
    • Liiga tihe või karm koorimine võib sinu nahka hoopis halvemaks teha nii, et koori vaid kord nädalas.
    • Ära koori siis, kui su nahal on katkisi kohti või päikesepõletus.
  4. Loputa koorija ära sooja veega. Kasuta sooja, kuid mitte kuuma vett. Kui su nahk on natuke valus, siis võib sinu nahk olla liiga tundlik aktiivsöekoorija jaoks.
  5. Peale koorimist niisuta nahka. Kuna koorimine võib nahka kuivatada, siis kanna pärast seda enda nahale niisutavat kreemi. Keskendu piirkondadele, kus su nahk eriti kuiv kipub olema.
    • Kui sul on rasvane nahatüüp, siis pole niisutamine nii oluline.
  6. Hoia ülejäänud koorijat klaasist anumas. Pane ülejäänud koorja korgiga suletavasse anumasse nagu näiteks purki. Koorija ei lähe halvaks nii, et võid seda hoida nii kaua kui soovid enne, kui uuesti kasutad.

Aktiivsöe hambapasta kasutamine

  1. Räägi enne aktiivsöe hambapasta kasutama hakkamist enda hambaarstiga. Lapsed ning rasedad või imetavad naised, ei peaks seda pastat kasutama. Kui sul on hammastel täidiseid, siis võib süsi sinna sisse pääseda ning seda on keeruline välja saada.
  2. Sega aktiivsütt vähese veega, et sellest pasta moodustuks. Kui sa ostad aktiivsütt, siis tuleb see üldiselt kas kapslina või pulbrina. Pane lusikatäis pulbrit või ava üks või kaks kapslit ning pane sisu kaussi. Seejärel lisa natuke vett, et moodustuks pasta.
  3. Alternatiivina võid osta juba valmis olevat aktiivsöega hambapastat. Enne ostmist loe hoolikalt koostisosi.
    • Osades pastades on sees sorbitool, mille vastu osad inimesed allergilised on.
  4. Hõõru pasta enda hammastele õrna hambaharja või sõrmega. Aktiivsüsi võib su hambaharja jäädavalt mustaks teha. Seetõttu tasuks sul soetada lisa hambahari, mida ainult aktiivsöega kasutada. Kuna aktiivsöel on teraline tekstuur, võid seda ettevaatuse mõttes hammastele näpuga hõõruda.
    • Kui pasta sulle haiget teeb, siis lõpeta selle kasutamine.
  5. Loputa pärast suu korralikult ära. Kui su hambad peale loputamist ikka mustad on, siis võid need üle pesta tavalise hambapastaga.

Aktiivsöepulbri ja -kapslite tarbimine

  1. Enne aktiivsöe sisse võtmist tasuks rääkida arstiga. Mõned inimesed arvavad, et aktiivsüsi eemaldab kehast toksiine, kuid tegelikult eemaldavad su maks ja neerud ise toksiine. Osad inimesed võtavad aktiivsütt, et sellega ravida kõhulahtisust või iiveldust.
  2. Võta ettenähtud kogus aktiivsütt. Sinu arst peaks sulle ütlema, kui palju ja kuna seda võtta.
    • Tavaline doos on 25-100 grammi täiskasvanute puhul, 25-50 lastel ja 10-25 imikutel.
  3. Lisa aktiivsütt toitudele ja jookidele, et saada lõbus värv ja tekstuur. Aktiivsütt võid panna näiteks jäätisesse, kokteili, limonaadi ja isegi pannkookidesse. Aktiivsöe lisamine toitu ja jooki muudab selle huvitavalt mustaks ning annab teraja tekstuuri.
    • Kuigi seda on aeg-ajalt lõbus proovida, ei tasuks aktiivsütt enda igapäevasesse toitumisse lisada.
  4. Peale aktiivsöe võtmist oodake 2 tundi enne, kui võtate ettenähtud rohte. Aktiivsüsi takistab sinu kehas imendumist, mistõttu kasutatakse seda tihti peale mürgistuste raviks. Kuid see võib takistada ka teiste ravimite imendumist sinu kehasse nii, et oota vähemalt kaks tundi, enne kui enda rohte võtad.
    • Aktiivsüsi võib häirida hormonaalset rasestumisvastast toimet, nii et kui sa võtad antibeebipille, siis oota kaks tundi enne, kui sa pilli võtad.