20 põhjust miks peaksid jooma sidrunivett iga päev

Sidrun aitab su immuunsüsteemi ja seedimist, aitab kaasa kaalulangetamisele ning teeb naha paremaks. Võta sidrun ja pigista (või lõika viilud) sooja vette ning naudi igal hommikul. Enne kui arugi saad, saab sidruniveest osa sinu päevasest rutiinist ja sa saad osa nendest kasulikkudest toimetest:

1. Väiksem insuldi risk

See hommikune jook sisaldab aineid mis aitavad vähendada insuldi riski. Naistel, kes sõid palju tsitruselisi, oli 19% väiksem risk isheemilise insuldile kui neil naistel kes tarbisid vähe.

2. Südame ja vere tervis

Sidrun sisaldab kaaliumi, mis aitab su südamel pumbata verd läbi sinu keha. Kaalium aitab ka lihastel liikuda ja närvidel töötada.

3. Parandab neerude tööd

Sidrunivesi aitab sinu neere mitmel erineval moel. Esiteks, kaltsium aitab neerudel filtreerida verd. Teiseks, aitab see puhastav jook lopudada neere. Kolmandaks, kuna sellel on kõrge loomulik tsitraat, taksitab sidrunivesi kaltsiumi ühenemist teiste komponentidega, hoides niiviisi eemal neerukivisi.

4. Suurendab raua imendumist

Vastavalt Maailma Terviseorganisatsioonile on rauapuudus kõige levinum toitainepuudus arenenud riikides. Kombineerides kõrge C-vitamiini sisaldusega toite raua rohkete toitudega, maksimeerid keha võimet imendada rauda, mis on tähtis tervete verelibledele ja aju jaoks.

5. Tõstab immuunsüsteemi kaitset

Kõrge C-vitamiini sisalduse tõttu tugevdab sidrunimahl immuunsüsteemi ja aitab kehal võidelda erinevate haigustega. Raud on samuti oluline immuunsusele, nii et tugevdades raua imendumisvõimet tugevneb immuunsüsteem veelgi. Mineraalid nagu kaltsim, magneesium, fosfor ja kaalium on head sinu immuunsüsteemile ja neid kõiki leidub sidrunimahlas.

6. Vitamiin C

Üks sidrun võib sisaldada 51% päevasest C-vitamiini vajadusest. C-vitamiin pakub kaitset südame-veresoonkonna haigustele, sünnieelsetele terviseprobleemidele ja isegi naha kortsumisele. Natuke sidrunimahla igal hommikul on võimas vahend üldise tervise jaoks.

7. Peletab stressi

Sidruni ja teiste tsitruseliste lõhn on tõestatud stressileevendaja. Uurin viidi läbi 12 depressiivse inimese seas ja tulemused näitasid et tsitruseliste lõhn vähendab depressiooni sümptomeid ja on efektiivsem kui antidepressandid.

8. Hea nägemisele

Tänu C-vitamiini rikkusele sidrunivees, saad hästi näha ka vanemas heas. Vitamiin C ja sidruni naturaalsed flavonoidid töötavad koos, et vähendada riski kaele, kollatähni degeneratsioonile ja muudele silma probleemidele.

9. Ravib pohmelli

Kui eelmine õhtu sai veini rüüpamisega liiale mindud ja nüüd pead terve päeva tööl vastu pidama, ära heida meelt. See värskendav jook peaks su enesetundele koheselt hästi mõjuma. Sidrunimahl võitleb iiveldusega, puhastab maksa mürkidest ja täiendab keha oluliste elektrolüütidega. Kui tunned end ikka kehvasti, proovi elektrolüütide rikast kookosevett hiljem päeval, et saada lisaabi pohmelliga võitlemiseks.

10. Värskendab hingeõhku

Sidrunhape sidrunimahlas muudab sinu suus olevat pH taset ja tapab baktereid, mis põhjustavad ebameeldivat hineõhku. Tuleb meeles pidada ka ühte asja- sidrunimahl õõnestab hammaste emaili, nii et ära sellega pikalt suud loputa. Samuti oota veidike enne kui hambaid pesed, muidu võid enda hammastele teha rohkem kahju kui head.

11. Enne ja peale trenni

Kui oled hommikuse trenni harrastaja, siis on see veel üks põhjus miks enda päeva alustada selle joogiga. Sidrunid on täis elektrolüüte nagu kaalium, magneesium, kaltsium ja naatrium- mis teeb selle perfektseks ja odavaks spordijoogiks. Lisaks väldid sa kõiki halbu suhkruid, mida tavalised spordijoogid sisaldavad.

12. Saa särav nahk

Sidrunimahlas olevad antioksüdandid aitavad eemal hoida laike ja kortse võideldes vabade radikaalidega. C-vitamiin aitab kaasa kollageeni tootmises. Regulaarne C-vitamiini tarbimine tagab noorema välimusega naha ja vähendab kortse.

13. Aitab kaasa kaalulangetusel

On tõestatud et hommikul kõige esimese asjana vett juues aitab hoida tervislikku kaalu. Sidrunimahl on looduslik söögiisu vähendaja, nii et sa ei söö end üle kui enne sööki seda jood. Muidugi ei kaota sa kaalu ainult sidrunivett juues, kuid see aitab kaasa.

14. Madaldab vererõhku

Sidrunivesi on fantastiline looduslik vahend vererõhu alandamiseks. See võib olla tigitud sellest, et nii C-vitamiin kui ka kaalium on vererõhku alandavad. Kaalium aitab reguleerida soola negatiivseid mõjusid ja C-vitamiin rahustab veresooni. Uurigu tulemusena selgus, et kombinatsioon igapäevasest jalutamisest ja sidruniveest madaldab edukalt süstoolset vererõhku.

15. Tasakaalustab kolesterooli taset

On tõestatud et C-vitamiin madaldab vere kolesterooli rottidel, kaasa arvatud LDL kolesterooli. Sidrunimahlas olevad flavonoididel on samuti kasulik mõju kolesterooli tasemele.

16. Säilita stabiilne veresuhkru tase

Ameerika Diabeetide Ühing on valinud tsitruselised, sealhulgas ka sidruni, üheks supertoiduaineks. Nad soovitavad tsitruselisi süüa iga päev et saaksid lahustuvaid kiude ja C-vitamiini – mõlemad aitavad tasakaalustada veresuhkrut ja hoida eemal või ohjeldada diabeeti.

17. Leevendab kõhukinnisust

Vesi on looduslik abivahend kõhukinnisusele, kuid lisada sinna juurde sidrun, aitab see väga hästi seedesüsteemis asjad liikuma panna. Ning kuna vedelikupuudus on üks põhilisi põhjuseid, mis kõhukinnisust tekitavad, aitab sidrunivee joomine kõhukinnisust ka ennetada.

18. Terve seedimine

Lisaks kõhukinnisuse leevendamisele aitab sidrunivesi seedimist korras hoida. Vesi üksi on juba väga tähtis seedimiseks, kuna hoiab sööki liikuvuses läbi soolestiku ja hoiab sooled paindlikuna. Doktor Oz on oma saates öelnud, et bakteritega võitlev sidrunivesi aitab kaasa tervele seedimisele. See tervislik jook aitab ka kõhupuhituse puhul.

19. Kasulik maksale

Traditsionaalne Hiina meditsiin usub, et meie maksad on kõige aktiivsemad öösel. See tundub loogiline, kuna magades on kehal kõige parem taastada ja uuendada. Hommikul esimese asjana vee joomine aitab maol üles ärgata, et see saaks efektiivselt oma tööd alustada. Sidrunimahla peetakse samuti suurepäraseks maksa stimulandiks.

20. Hoiab eemal viirused

Sellel on põhjus miks paljud külmetus ja gripi vastased vahendid on sidrunimaitselised – seda tsitruselist on kaua seostatud viirusinfektsioonide ravimisel. Sidrunihape tapab viiruseid, C-vitamiin turgutab immuunsüsteemi ja soe vesi aitab vedelikupuudust vältida.

Kui need sidruni kasulikud omadused sulle muljet avaldasid ja otsustasid sidrunivett jooma hakata, siis siin on sulle mõned näpunäited mida meeles hoida:
• Vali kõige värskemad välimusega sidrunid mida leiad. Neis on kõige rohkem antioksüdante ja suurem toitainete sisaldus.
• Kuigi sidrunivesi on hommikuti väga hea, võid seda juua ka muul ajal – eriti enne sööki, et aidata seedimist.
• Nagu ülevalpool mainitud võib sidrun kahjustada hambaemaili. Soovituslik on peale sidrunivee joomist suud loputada puhta veega. Hammaste pesemisega tasuks oodata vähemalt 20 minutit.
• Pese alati ja hoolikalt sidrunid enne kasutamist. Võid pesuveele lisada ka tilgake söögiäädikat. Niimoodi tapad võimalike baktereid sidrunikoorel.

 

Kasvata sidruneid ka kodus

Piserda sidrunimahla ka toidule

Keeda vett stiilse kannuga

Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356