Halba hingeõhku põhjustavad ja parandavad toidud

Halba hingeõhku põhjustavad ja parandavad toidud

Kui su suuhügieen on väga hea- pesed kaks korda päevas enda hambaid, kasutad kord päevas hambaniiti ning puhastad hoolikalt ka enda keelt, siis võib halva hingeõhu põhjustajaks olla sinu toitumine. Osad toiduained võivad sinu hingeõhu ebameeldivaks teha mitmeteks tundideks. Siin on mõned süüdlased:

Küüslauk ja sibul

Küüslauk ning sibul jagavad esikohta, kui asi puudutab halba hingeõhku. Seda seetõttu, et küüslaugu ja sibula haisvad väävliühendid püsivad suus ning imenduvad vereringesse ja need väljutatakse väljahingamisel.

Kohv ja alkohol

Kohv ning alkohoolsed joogid loovad suus bakterite paljunemiseks soodsa keskkonna. Samuti on neil ka kuivatav toime, mis vähendab süljevoolu ning võimaldab ebameeldiva lõhnaga bakteritel suus kauem viibida.

Toidud ja joogid, mis teevad su hingeõhu meeldivaks


Vesi. See lõhnavaba vedelik aitab suust ära loputada toidubakterite osi. Vee joomine soodustab sülje tootmist, mis toimib pideva puhastusvahendina ning mis lahustab haisvaid aineid jookides ja toitudes.


Suhkruvaba näts. Närimiskumm vabastab toidu ja surnud rakud hammastelt, igemetelt ja keelelt ning soodustab sülje tootmist. Ksülitooliga magustatud suhkruvaba näts on halva hingeõhu vastu eriti tõhus, kuna ksülitool pärsib suu baktereid. Parima tulemuse jaoks näri nätsu peale söömist vähemalt viis minutit.


Puuviljad ja köögiviljad.
C-vitamiini rikkad toidud, nagu punane paprika ja brokkoli, loovad suubakteritele ebasobiva keskkonna. Toorelt süües võitlevad need veel paremini halva hingeõhu vastu, kuna igasugused krõmpsuvad tooted on mehaaniliselt abrasiivsed ning aitavad lõksus olevatel toiduosakestel lahti saada.


Maitsetaimed ja vürtsid. Petersell sisaldab klorofülli, millel võib olla suuõõnes desodoreeriv toime. Muude parema hingeõhuga seotud taimsete saaduste hulka kuuluvad nelk, aniis ja apteegitilli seemned. Kui maitsetaimede ja vürtside kasutamine halva hingeõhu leevendamiseks on kasutusel pigem vanarahvatarkuse seas kui teaduses, pole seda siiski halb proovida.

Miks su hingeõhk haisvaks muutub?


Halva hingeõhu kõige levinum põhjus pole halva lõhnaga toit. See on hoopis suus olevad bakterid. Suus olevad mikroobid söövad toiduosakesi ja surnud rakke, tekitades halitoosi põhjustavaid väävliühendeid. Halva hingeõhu vältimiseks pese hambaid kaks korda päevas ning kasuta kord päevas hambaniiti, et eemaldada hammaste vahele kinni jäänud toiduosakesed, mis põhjustavad halba hingeõhku. Ka keele puhastamine on oluline. Suuloputusvedelikud on halva hingeõhu puhul vaid ajutine lahendus. Käsimüügis olevad vahendid sisaldavad sageli alkoholi, mis kuivatab suu kudesid, vähendab sülje tootmist ning seetõttu halvendab pikemas perspektiivis halba hingeõhku.