Kuidas ravida kassi kõhulahtisust?

Kõigil kassidel on aeg-ajalt seedeprobleeme ning kõhulahtisus pole haruldane. Tavaliselt kestab kõhulahtisus umbes ühe päeva ja kaob iseenesest. Muul ajal võib see kesta mitmeid päevi ja põhjustada dehüdratsiooni, kaalulangust ja letargiat. Kui su kass näitab neid märke, pead tõenäoliselt ravima teda ravimitega ja muutma tema toitumist.

Kassi kõhulahtisuse ravimine ravimitega

  1. Tea, millal pöörduda loomaarsti poole. Kui su kassil on kõhulahtisus, mis kestab kauem kui paar päeva, kui ta lisaks sellele ka veel oksendab või on tavapärasest väsinum ja loium, siis on vaja minna loomaarsti juurde. Enne arstile minekut võta arstiga ühendust ning uuri, kas peaksid võtma kaasa ka väljaheite proovi, et arst seda analüüsida saaks.
  2. Vii kass loomaarstile. Kaasa võetav fekaaliproov peab olema alla 12 tunni vana. Väljaheites olev veri viitab probleemile, isegi kui seda on vähe. Kui väljaheide näib olevat must ja kleepuv (või “tõrvane”), võib see tähendada seda, et maost tuleb seeditud verd ning su kassil võis tekkida maohaavand. Loomaarst teeb mõningad uuringud (näiteks vereproov, väljaheite analüüs, röntgen, ultraheli) ja määrab kassile rohu.
    • Kui veterinaar leiab kassi väljaheitest parasiite, siis määratakse talle sobivad rohud. Kui tegu pole sooleparasiitidega, siis võib arst välja kirjutada kõhulahtisuse aeglustamiseks mõeldud ravimid.
  3. Anna kassile vajalikud rohud. Võta kass väiksesse tuppa ja sulge uks. Hoia kassi kindlalt vasakus käes, kui oled paremakäeline. Kui oled vasakukäeline, siis hoia kassi parema käega. Mähi ta kookonina rätiku või fliisi sisse. Manusta rohtu süstla või tilgutiga, hoides seda kassi suunurgas ning manusta seda vähehaaval.
    • Veendu, et kass neelaks ravimi alla, mitte ei laseks sellel välja tilkuda.
    • Sa võid teise süstlaga anda talle vahepeal toatemperatuuril olevat vett, et see aitaks tal ravimi maitset suust puhastada.
  4. Jälgi kassi paranemist. Küsi kindlasti arsti käest, kui kiirelt peaks paranemist näha olema. Mõned kroonilised haigused vajavad pikemaajalist ravi, mis võib kesta kuid või lausa terve kassi elu. Kui ravi töötab, peaks kassi kõhulahtisus täielikult paranema.

Kassi toitumise muutmine

  1. Mõtle kassi toidus tehtud muudatustele. Kui kõhulahtisus toimub ühe päeva jooksul kassitoidu vahetamisest või uue toidu tutvustamisest, siis võib kõhulahtisuse põhjus peituda just selles. Pöördu tagasi vana toidu juurde ning väljaheide tõenäoliselt normaliseerub. Kui väljaheide on kinnistunud, siis proovi toitu muuta järk-järgult.
  2. Mõtle, kas kassil võib olla allergiaid. Kui kahtlustad, et kass võib toidu suhtes allergiline olla, siis proovi muuta tema toitumist. Toidutundlikkused ja allergiad esinevad kassidel ning võivad kaasa tuua kõhulahtisust.
    • Arst võib pakkuda ka kiudainerikka dieedi proovimist. See võib tähendada seda, et pead kassi toitmas spetsiaalsete toitudega, mida tavalisest lemmikloomapoest ei leia.
  3. Tutvusta uut toitu järk-järgult. Hea suhe on 90% praegust toitu ning 10% uut toitu. Suurenda kogust aegamööda. Lase enda kassil sulle öelda, kui kiiresti ta on valmis uuele toidule ümber minema.
  4. Kasuta metamutsiili. Pool teelusikatäit maitsestamata metamutsiili üks kuni kaks korda päevas 5-7 päeva jooksul võib aidata seedimise normaliseerumisele. Konserveeritud tavaline kõrvits võib teha sama asja. Nii metamutsiil ka konserveeritud kõrvits sisaldavad palju kiudaineid.
  5. Paku kassile palju vett. Kõhulahtisuse puhul võib olla kassil suur veekadu. Dehüdratsiooni tuvastamiseks pigistage kaela tagaküljel tavaliselt lõdvalt olevat nahka. Kui kass on normaalselt hüdreeritud, lööb nahk kohe tagasi alla. Kui näpistatud nahk sileneb aeglaselt või jääb telgina püsti, siis on kass dehüdreeritud. Kui kassil on vedelikupuudus tuleb ta kohe loomaarsti juurde viia.