Kuidas võidelda autosõidust tekkiva iiveldusega?

Mida teha kui sul või su lapsel autosõiduga süda pahaks läheb?

Kui sa oled selline inimene, kellel on kalduvus liikumishaigusele, võivad maanteereisid olla põrgulikud. Ja kui probleeme on su lastel, võid veeta suure osa reisist mõtiskledes, kas sul on vaja vahepeal auto kinni pidada. Siin on mõned näpunäited, mida teha, kui iivelduslaine tülitama hakkab.

Vaata esiaknast välja
Lastel käsitakse tihtipeale aknast välja vaadata, kuid see võib iivelduse hullemaks teha. Esiklaasist välja vaatamine on palju parem: see, kuidas sa tunned end liikumas, ühtib sellega, kuidas sa näed end liikumas. Seetõttu on autohaigus tagaistmel sõites tihtipeale hullem. Kui laps ei saa mingil põhjusel ees istuda, siis tuleks korraldada nii, et autohaige laps saaks eesolevale teele parema ülevaate. Kui seda teha ei saa, siis tuleks lasta lapsel silmad kinni panna. Täiskasvanuna proovi ees istuda või veel parem- paku end rooli taha.

Saa värsket õhku
Jahe õhk võib aidata leevendada iiveldust, mida põhjustab see, et sul autoga sõites halb hakkab. Teadlased ei mõista täielikult, miks see nii on, kuid me teame, et kui tunneme iiveldust, püüab meie keha meid tegelikult maha jahutada. Seetõttu võime tunda, et meil on kuum ja me higistame. Näole suunatud jahe tuul võib aidata end mugavamalt tunda, nii et on hea aeg aken lahti teha või konditsioneeri kasutada.

Vii tähelepanu mujale

Iivelduse sümptomid on füüsilised, kuid neid kontrollib inimese aju. Lõppude lõpuks pole meil mürgitust ja meil mõnda maohaigust. Muusika kuulamine võib aidata tähelepanu kõrvale juhtida vastuolulistest visuaalsetest ja liikumisaistingutest. Nii saab tähelepanu kõrvale viia ka mängimine, kuid mitte selliste mängude, mida mängides alla pead vaatama. Nüüd on hea aeg vaadata esiklaasist välja ja alustada mängu “Kakskümmend küsimust” või riimiga „Ma näen midagi…”– olenemata sellest, kui vana sa oled.

Valmistu halvimaks
Autos (või veel hullem, ühistranspordis) haige olemine on vaid mitu kihti kannatust. Tunned end halvasti, kuid tõenäoliselt ei tule peatust niipea ja mis juhtub, kui sa oksendad? Kui sa tead et sul või su lapsel hakkab tavaliselt autos halb, siis paki kindlasti kaasa mõni kott või anum, kuhu sisse vajadusel oksendada saad. Mõnikord piisab lihtsalt teadmisest, et vajadusel on sul see olemas.



Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356