Mida teha, kui karuga kokku satud?

Kuidas karu ründamist üle elada?


Kas soovid teada, mida peaksid tegema, kui looduses karuga trehvad? Hea uudis on see, et tavaliselt ei soovi karud inimestega mingit tegemist teha. Isegi kui sa juhtud karu üllatama ja ta sind ründab, ajab karupeletussprei ta kiirelt minema. Halb uudis on aga see, et su ellujäämisvõimalused vähenevad, kui unustad peletussprei autosse. Mida siis teha?

  1. Püsi rahulik. Ole rahulik ja pea meeles, et tõenäoliselt karu sind ei ründa. Enamus karusid väldib inimesi. Kui kohtad karu, on sellel kaks võimalikku põhjust: ta sattus sinuga juhuslikult kokku või ei saanud ta aru, et jälitab inimest. Mõlemal juhul hinga sügavalt sisse ja rahusta enda närve. Võta hetk aega, et keskkonda skaneerida ja orienteeruda.
    • On äärmiselt haruldane, et karud inimest jälitavad. Ta võib arvata, et oled metsloom või tunneb sinu juures mingit toidulõhna. Kui ta mõistab, et sa pole saak, siis ta ei ründa.
    • Kui sattusid karule juhuslikult peale, siis võib ta olla sama üllatunud kui sina. Ära hakka hüplema ega jooksu pista, kuna see teeb karu närvilisemaks.
  2. Võitle vastu tungile jooksu pista. Kui sa jooksma hakkad, lööb karul välja instinkt sind taga hakata ajama. Kui karu lahkub, siis liigu aeglaselt vastassuunda. Seisa sirgelt, ära karule selga keera ning võitle vastu kiusatusele jooksu pista.
    • Enamus karusid võivad joosta üle 48 km/h, enamus inimesi 10 km/h- sa ei suuda karust kiiremini joosta.
    • Karud saavad sulle järgneda, kui sa puu otsa ronid. Nad on küll kohmaka välimusega ja rasked, kuid suurepärased ronijad.
    • Sa võib-olla oled kuulnud, et karud ei saa mäest alla joosta. See on populaarne müüt, kuid sellel pole tõepõhja all.
  3. Räägi karuga. Laula, karju või hakka jutustama, et karule näidata, et sa oled inimene. Karu tavaline saak ei tee inimeste hääli nii, et niimoodi saad näidata talle, et sa pole toit. Tõenäoliselt peaks sinu hääl ta minema hirmutama. Karudel pole mingit isu olla inimeste läheduses.
    • Kui sul on karuga kohtudes käes midagi, millega lärmi saab teha, siis tee sellega häält, samal ajal kui räägid või karjud.
  4. Tee end suuremaks. Mida suurem sa välja paistad, seda suurem on tõenäosus, et karu on liiga hirmul, et sind rünnata. Karu ei tea, mis sa oled või mida sa teed, kuid mida suurem sa välja paistad, seda hirmutavam sa tema jaoks oled. Tõsta käed üles pea kohale ja tõuse kikivarvukile. Kui oled väikse künka või kivi kõrval, katsu aeglaselt sinna peale saada, et suurem paista.
    • Enamus karusid peaksid nüüd hirmunud olema ning end minekule sättima.
  5. Võta väiksed lapsed sülle. Karu võib last saagiks pidada nii, et tõsta ta maast üles. Sellel on ka see eelis, et see muudab sind suuremaks ning ajab karu segadusse ning aitab tal mõista, et sa ei ole söödav. Kui sa last sülle ei võta, siis võib ta jooksu pista ning karu võib teda rünnata.
    • Last sülle võttes räägi ja tee häält.
  6. Püsi paigal, kui karu sinu poole tormab. Karu võib korraks sinu poole sprintida, et näha, kas sa hakkad jooksma. Ära sellele reageeri. Kui karu on ehmunud, võib ta hetkeks sihtmärgi poole tormata, et näha, kuidas see reageerib. Kui karu on kaugel ning sinu poole tormab ning siis peatub, siis seisa paigal ja tee edasi seda, mida sa teed.
    • Kui karu kahele käpale püsti tõuseb, ei ole see märgiks, et ta sind ründama hakkab. Karud teevad seda lihtsalt, et õhku nuusutada.
  7. Kui karu ei lahku, siis liigu ise aeglaselt eemale. Kui ta lihtsalt istub ning sind jõllitab, siis liigu äärmiselt aeglaselt eemale. Kui tegu on karuga, kes sind ei karda kuid samas ka sulle ei lähene, siis võib ta lihtsalt sind vaatama jääda. Kui nii juhtub, siis liigu aeglaselt karust eemale. Kui tema vaateulatusest välja oled jõudnud, siis lahku kiiresti tema asukoha juurest.