Kuidas uut aastat õigesti alustada?

Uus aasta on alanud nii, et miks mitte end käsile võtta ning tuua enda ellu kasulikke ja tervislikke harjumusi? Pole vaja uuendada enda tervet dieeti ja elustiili, et enda tervist parandada- ka väikesed muudatused võivad sinu tervist paremaks muuta. Vaata allolevaid ideid ning proovi neid, mis sinule õiged tunduvad.

Sammud

  1. Maga iga öö kaheksa tundi. Tervislik toitumine ja treening on olulised ja vajalikud hea tervise jaoks ning samuti on seda ka piisav uni. Kui sa piisavalt magada ei saa, siis võib see viia sind kontrollimatu söögiisuni (osad uuringud näitavad, et inimesed kes vähe magavad on suurema tõenäosusega ka ülekaalulised), suurendada riski südamereumale ja teise tüübi diabeedile. Proovi magada soovituslikud kaheksa tundi iga öö, mida vajad hea tervise, kaitstud olemise ja optimaalse jõudluse jaoks.
  2. Tõuse ja sära- ja söö. Hommikusöök paneb su keha ainevahetuse käima peale öist und ning annab sulle järkjärgulise ja piisava energia, mida vajad, et hommik kergelt läbida. Sa ei pea sööma suupisteid, et täiendada enda energiavajadusi- ja kulusid. Hommikusöök ei pea olema keeruline. Keeda või soojenda mikrolaineahjus kiirkaerahelbeid, lisades juurde piima või jogurtit ning puista peale marju või lõika kõrvale mõni puuvili. Mõne minutiga saad valmis toidu, mis annab sulle kiude, proteiini ja vitamiine. Keedetud munad, täisteraleib mandlivõiga või puuvilja ja jogurtismuuti on samuti kiired ja toitvad valikud.
  3. Pese enda käsi. Et hoida ära gripiviiruseid ja toitudest tulevaid haigusi, siis pese tihedalt käsi. See on üks parimaid ennetavaid harjumusi, mida endale sisse juurutama peaksid. Pese käsi sooja vee ja seebiga iga kord kui toitu valmistad, sööd, enda nägu puutud ning peale tualeti kasutamist või kui puutud kokku potentsiaalset nakkunud objektidega nagu ukselingid, mänguasjad ja menüüd. Puhasta korralikult enda pihkude ja käeselgade pinnad ning samuti ka küünealused, kuhu võivad bakterid peitu pugeda. Põhjalik kätepesu peaks aega võtma 20 sekundit.
  4. Tea enda perekonna tervise ajalugu. Sinu pere meditsiiniline ajalugu võib anda sulle olulist informatsiooni sinu enda tervise kohta. Paljud haigused nagu südamehaigused, rinnavähk, diabeet ja depressioon võivad olla geneetilised. Mida rohkem sa tead enda sugulaste tervisest, seda paremini oled informeeritud enda riskifaktorite kohta ning tead, mida jälgima peaksid.
  5. Söö tähelepanelikult. Üks oluline erinevus inimeste vahel, kes suudavad hoida edukalt kaalu ja inimesed, kes pidevalt kaalutõusuga heitlevad, on tähelepanelik söömine. Lülita välja telekas või arvuti, istu oma taldrikuga laua taha ning keskendu söömisele. Naudi enda toidu lõhna ja maitset. Pane ampsude vahel kahvel taldrikule ning võta aega, et enda söögikorda nautida. Tõenäosus on, et sa sööd vähem ning tunned end palju paremini.
  6. Toitu mitmekesiselt. Lõhe ja sardiinid on vaid osa kaladest, mis pakuvad südamele häid rasvu nagu oomega-3 rasvhappeid, mis vähendavad riski südame-veresoonkonna haigustele. Sihi selle poole, et sööksid kala kaks korda nädalas; rohkem süües võib sinu kehasse sattuda liiga palju elavhõbedat. Vahete vahel andu klaasikesele punasele veinile või paarile suutäiele tumedale šokolaadile, mis sisaldab vähemalt 75% kakaod- mõlemates leidub antioksüdante, mis on südamele kasulikud. Lisaks võivad mõlemad aidata paremini verel südamesse suunduda. Samuti proovi süüa iga päev palju puu- ja köögivilju ning vähenda söödavate süsivesikute hulka.
  7. Mine vabatahtlikuks. Lisaks teiste aitamisele saavad ka vabatahtlikud tunda kasu ühiskonnale “tagasi andmisest” ning nautida seda tunnet, mis kaasneb sellega, kui kellelegi head saad teha. Vabatahtlikuna saad palju kogemusi, õpid uusi oskusi, leiad sõpru ning kohtud inimestega, kelledel on sinuga samad huvid. Vabatahtlikuks minemise kohta saad leida infot ka näiteks siit.
  8. Säilita tugevad perekonna- ja sotsiaalsed võrgustikud. Uuringud näitavad, et inimesed kellel on perekond ja sõbrad, kelle poole nad saavad pöörduda toe ja seltsi saamiseks, on tervemad ning satuvad vähem depressiooni küüsi, kui need inimesed, kes enamuse ajast üksi on. Otsid uusi sõpru? Liitu mõne klubiga, mine kursustele või vabatahtlikuks.
  9. Võta aeg maha. Vähemalt üks kord päevas sule enda silmad ning keskendu kümnele sügavale hingetõmbele. Hinga sisse nina kaudu, tunne kuidas diafragma laieneb ning hinga välja suu kaudu. Sügavad, keskendunud hingetõmbed aeglustavad su südamerütmi, rahustavad keha ja tulemusena rahustavad ka sinu meeli ning vähendavad stressi. Katsu vähemalt viis päeva nädalas (vähemalt pool tundi) teha kergemat füüsilist trenni. Vali midagi mida naudid ning püsi selle juures. Hiljutised uuringud on näidanud, et vilgas kõndimine on südamele sama hea kui sörkimine. Võid proovida ka jalgrattasõitu või ujumist. Sa ei pea kõike ühekorraga tegema- kaks 15 minutilist kiiret kõndi päevas on sama hea kui üks poole tunnine.
  10. Joo rohkem vett. Rohke vee joomine aitab ära hoida kõhukinnisust, dehüdratsiooni ja muud sellega seotud haigusi. Ükskõik kas sa jood pudelivett või kraanivett, vesi aitab sinu rakkudel olla hüdreeritud, uhada välja mürke ning ära hoida vedelikupuudust. Tee, mahlad ja spordijoogid loevad samuti, kuid ole ettevaatlik lisatud suhkrute, kunstlike lõhna- ja maitseainete ning kofeiini suhtes, mis kõik võivad nullida ära kasulikkuse.

Mugavalt kasutatav vedelseebi dosaator

Veepudelitega vööd sportimiseks

Kokkusobivad särgid perekonnale

150 x 120 cm pehme tekk ükssarvikuga

Lauamatid koerte ja kassidega