Kuidas pesta koera?

See, kui tihti sa oma koera pesema pead sõltub mitmetest asjadest, sealhulgas koera tõust, suurusest, kasuka tüübist ja tegevustest. Koerad, kes veedavad palju aega väljas, vajavad sagedamast vannitamist ning koerad, kes enamust aega on siseruumides, vajavad vannitamist vaid iga mõne kuu tagant. Vannitamine võib koerte jaoks hirmutav olla, kuid väikeste teadmistega ja hea ettevalmistamisega, saad koera pesemise teha nii enda kui ka koera jaoks heaks tegevuseks.

Koera pesemise ettevalmistamine

  1. Vali asukoht. Kui sul on väga väike koer, siis võid teda vannitada kraanikausis. Suuremaid koeri aga duši all või vannis. Kui väljas on soe ilm, siis võid koera isegi väljas pesta.
    • Kui sa vannitad enda koera kraanikausis või vannis, siis muutub põhi märjaks saades libedaks. Et aidata koeral maha rahuneda ning libedust vähendada, pane kraanikaussi või vanni põhja rätik. Samuti võid ka kasutada kummist vannimatte.
    • Vali võimalusel piiratud asukoht. Sinu koer võib muutuda närviliseks ning võib proovida põgeneda. Sulge vannitoa uks, kui pesed koera vannitoas. Kui koera väljas pesed, siis tee seda kinnises aias, et ta minema joosta ei saaks.
  2. Valmista koer pesemiseks ette. Enne vannitamist kammi koera karv korralikult läbi. See on eriti oluline, kui su koeral on paks või tokerjas karv. Kammi kõik pusad ilusti välja.
    • Kui su koer on kokku saanud kleepuva ainega (näiteks värv, tõrv, vaik), siis hõõru seda kohta vaseliini või taimeõliga ning lase sellel peal olla 24 tundi, enne kui pesema hakkad. Ka vedel nõudepesuvahend võib aidata kleepuvat ainet eemaldada.
    • Pane koera kõrva vatitupsud, et vesi kõrvadesse ei pääseks. Eriti oluline on see siis, kui su koeral on püstised kõrvad.
  3. Lõika koera küüsi. Kui su koera küüned on pikad, siis lõika need enne vannitamist. Niimoodi ei saa ta sind kogemata kriimustada, kui ta siplema hakkab.
    • Ära koera küüsi liiga lühikeseks lõika! Kui sa pole kindel, kui lühikeseks neid vaja lõigata on, siis konsulteeri loomaarstiga. Samuti on võimalik küünte lõikust teha erinevates salongides ja loomaarstide juures ning see ei maksa palju.
  4. Varu kokku kõik vajalikud asjad. Kui sa hakkad pesemisega peale, siis on hea, kui kõik vajaminevad asjad su käeulatuses on. Sul on vaja rätikut (või mitut), vatitupse, koerašampooni, maiustusi ning pesukäsna või -lappi.
    • Võta pudelitelt korgid enne pesemist maha, et sa ei peaks seda tegema siis, kui üritad märga koera paigal hoida.
    • Kui su koer muutub pesemise ajal väga närviliseks, siis võta keegi endale appi, kes saaks koera silitada ning teda rahustada, sel ajal kui sina koera pesed.
  5. Pane koera kõrva vatitupsud. Kui koera kõrvad märjaks saavad, võib kõrvadesse tulla erinevaid põletikke. Pane tupsud kõrva, et need aitaksid kõrvakanaleid kuivana hoida.
    • Ära vatitupse liiga sügavale lükka! Ainult nii sügavale, et need ära ei kukuks.
  6. Eemalda koera kaelarihm. Et kaela piirkonda puhtaks saada, pead eemaldama ka kaelarihma. Kui sul on rihma vaja, et koera vannitamise ajal paigal hoida, siis kasuta selleks nailonist rihma. Nahast rihmad võivad märjaks saades kokku tõmbuda ning sinu koera kägistama hakata.

Koera vannitamine

  1. Sea õige temperatuur. Koerad on kuumale veele tundlikud nagu ka inimesed. Koera pesemiseks peab vesi olema soe, aga mitte kuum. Liiga külm vesi aga võib koera haigeks teha ning seda eriti just kutsikate puhul.
    • Kui vannitad koera kraanikausis või vannis, siis täida see koera põlvedeni sooja veega.
  2. Tee koera keha märjaks. Koera pea ja näo pesemine ei ole soovituslik, kuna nii võib vesi tema kõrvadesse minna või šampoon silma sattuda. Selle asemel tee ta alates kaelast märjaks. Veendu, et ta kasukas oleks ühtlaselt märg. See võib aega võtta ning eriti just nende koerte puhul, kelledel on tihe kasukas.
  3. Kanna peale šampoon. Kui su koera kasukas on väga paks või pikk, siis tee enne pesemist topsi sisse valmis šampooni ja vee segu. Niimoodi saad seda ühtlaselt koera kasukale kanda. Lühikese karvaga koera puhul vala lihtsalt šampoon pika triibuna seljale. Masseeri šampoon koera kasukasse.
    • Ära šampooni koera peale ja näole pane! Kui ta nägu on must, siis kasuta niisket lappi, et mustust eemaldada.
  4. Pese koera keha. Masseeri šampoon tervele kehale, välja arvatud pea. Pööra tähelepanu ka käppadele, kaenlaalustele, sabale ja kõhule.
  5. Loputa koer veega üle. On oluline, et saaksid kogu šampooni tema karvadest välja. See võib võtta aega. Kui sa koera korralikult veega üle ei loputa, siis võib tal tekkida nahaärritus.
  6. Kuivata koer. Kui sul on hea imavusega mikrokiust rätik, siis teeb see kuivatamise protsessi kiiremaks. Kuid siiski sobivad ka tavalised rätikud. Pane rätik koera selja peale lahti ning patsuta ta kuivaks. Ära teda rätikuga hõõru, kuna see võib pikema karvaga koera karva muuta matiks.
    • Osad inimesed kasutavad koera kuivatamiseks fööni. Hoia kuumust madala või jaheda peal, et koer kõrvetada ei saaks. Ära fööni koerale otse näkku suuna!
  7. Kammi koera kasukas. Kui su koeral on pikk karv, siis tuleks see ära kammida märjana, et see kuivades takuliseks ei läheks.
  8. Anna koerale maius. Et koer oleks pesemise suhtes positiivne, siis anna iga kord peale pesemist talle maiust ning kiida teda.
    • Kui koer ka pesemise ajal närviline on, siis võid ka pesuprotsessi ajal talle maiust anda.

Koera hooldamine pärast pesu

  1. Puhasta koera kõrvad. Eemalda kõrvadest vatitupsud. Sa peaksid tema kõrvad puhastama liigsest kõrvavaigust, et vältida ärritust ja põletikku. Selleks kasuta loomaarsti käest ostetud vahendit.
    • Pane kõrvapuhastamiseks mõeldud vahendit vatitupsule. Ära vatitikke kasuta! Kui selle liiga sügavale torkad, võid koera kõrva kahjustada.
    • Hõõru vatitupsuga koera kõrva sisemust. Kui vatitupsule enam mustust ei jää, siis on kõrv puhas.
  2. Puhasta kogunenud pisarad. Mõnedel koertel on seisund, mida kutsutakse epifooraks. See ilmneb siis, kui koera pisarad tema näole voolavad. see on väga levinud näiteks terjeritel ja chihuahuadel. Et vältida ärritust või bakteriaalset nakkus, puhasta see pisarate kogunemine ära.
    • Sobivat puhastamisvahendit kogunenud pisarate jaoks müüakse paljudes lemmikloomatarvete poodides. Jälgi, et tootele on kirjutatud hüpoallergeeniline ( hypoallergenic ) ning et see ei sisaldaks tülosiintartraati. Seda ei soovitata koertel ja kassidel kasutada.
  3. Anna koerale veel üks maiuspala. Kiida koera ning premeeri teda, et pesemine talle millegi positiivsega seostuks.

Head pesemisharjumused

  1. Väldi koera liigset pesemist. Koera pole vaja pesta, kui tal just pole nahahaigust või ta halvasti lõhnab. Et koer halvasti ei lõhnaks, piisab kord kuus pesemisest. Kui sa teda tihedamini pesed, võib tema nahk kahjustada saada, ärrituda ning sügelema hakata.
    • Harja enda koera tihedalt. See aitab teda vannitamiste vahepealsel ajal puhtana püsida ning on tema nahale ja karvale hea.
  2. Vali õige šampoon. Kõige parem valik on õrnatoimeline šampoon, mis on mõeldud koertele. Vali šampoon, millel on neutraalne pH tasakaal, umbes 7. Väldi lisatud lõhna- ja värvaineid, kuna need võivad koera nahka ärritada.
    • Ära koera inimestele mõeldud šampooniga pese! Koertel on inimestest erinev pH tasakaal ning inimeste šampoon võib seda tasakaalu häirda. Häiritud pH tasakaal võib tuua kaasa baktereid, parasiite ja viiruseid.
  3. Harjuta koer vanniga. Kui koer on sinu kodus uus, siis võib ta pesemist karta. Aita tal vannitamist seostada positiivsete asjadega.
    • Kui koer vanni kardab, siis pane koer tühja vanni (või dušinurka). Ära vett jooksma pane. Räägi temaga rahustaval toonil ning anna talle maiust või mänguasi, millega ta mängida saab. See aitab tal seostada vannitamist millegi meeldivaga.
    • Hakka kutsikat pesemisega harjutama, kui ta on viis nädalat vana. Kui kutsikas pesemisega harjub, siis on tal sellega kergem ka suurena leppida.

Ole esimene kes saab teada kasulikest nippidest ning eksklusiivsetest sooduspakkumistest: