Jooksmine – parem keha, tervislikum vaim

Hiljuti postitasime Facebooki lehele paar lauset jooksmise kohta. Kuna jooksmine on niivõrd tähtis ning omab palju häid efekte inimkehale, siis otsustasime teha selle teema kohta terve postituse. Järgnevalt võite lugeda milliseid eluparameetreid võib jooksmisega parandada ja miks seda igaüks, kelle tervis lubab, teha võiks.

Joosta saab ükskõik kus

Olgu see park või jooksulint, kilomeetreid saab koguda põhimõtteliselt igal pool. Proovige ka reisil olles jooksutossud kaasa pakkida, see on hea viis uute kohtade avastamiseks ning kalorite põletamiseks.

See on odav

Jooksmiseks on teil vaja sisuliselt ainult jalatseid. Muidugi oleks hea, kui kapis oleks ka spordiriided aga tegelikult saab igas riietuses joosta.

Tervis

Külastate vähem arsti ning võimalus saada erinevaid vähitüüpe nagu rinnavähk väheneb. Samuti paraneb vererõhk, südametöö ja paljud muud tervisenäitajad.

Sööge mida soovite

Süsivesikute piiramine ei ole enam nii tähtis, saate nautida spagette, pitsat ja kõike muud, muidugi mõistlikkuse piires. Suurenenud süsivesikute söömine enne trenni ja võistluseid aitab saavutada paremaid tulemusi ning hoiab raskete jooksutrennide ajal tuju.

See on lõbus

Unustage staadionil igavate ringide kogumine, intervalltreeningud aitavad metabolismi tööd suurendada ning parandavad südametööd. Lisaks vahel intervallide tegemine teeb jooksmist lõbusamaks ning suurendab teie tahet jooksmisega jätkata.

Elate kauem

Kes ei tahaks elada kauem – jooksjatel esineb vähem tõsiseid haiguseid ja nad püsivad ka kõrges vanuses aktiivsena. Kuigi vanusega vähenevad jooksmise distantsid, ei kao tervist parandavad efektid kuhugi.

Mahute liibuvatesse teksadesse

Jooksmine on hea kaloripõletaja – jooksmisega on võimalik isegi kuni 900 kcal tunnis põletada.

Jooksmine suurendab libiidot

Jooksmine parandab enesekindlust voodis ning parandab teie paindlikkust. Samuti tekib teil tihedamini tuju linade vahel hullata.

Mälu paraneb

Treening ja jooksmine hoiab mälu teravana ning vähendab dementsuse sümptomeid. Jooksmine kaitseb ka Alzheimeri vastu, isegi neil, kellel on geneetiline soodumus.

Optimism

Aktiivsed inimesed näevad klaasi, milles on 50% vett kui pool täis, mitte pool tühi ja seda mitte ainult trenni vältel vaid ka siis kui nad parajasti puhkavad – eriti võrreldes tugitoolisportlastega.

Naturaalne sära

Uskuge või mitte aga higi valamine aitab nahal poore puhastada ning seega vältida naha ebapuhtuste tekkimist. Samuti aitab tubli trenn suurendada naturaalsete õlide eraldumist, mis hoiab teid värske ja tervena. Pidage meeles, et enne trenni tuleks meik eemaldada ning peale trenni tuleks nägu õrnalt loputada, et vältida punnide tekkimist.

Enesekindlus

Väljas jooksmine ja looduses olemine aitab suurendada enesekindlust.

Tasakaal

Vanemad inimesed, kes tegelevad jooksmisega, suudavad paremini tasakaalu hoida ning see parandab nende põlvede ja liigeste tugevust. Kuid olge ettevaatlikud, liiga suur koormus võib viia luude nõrgenemiseni ning vigastusteni.

Vererõhk

Jooksmine on looduslik viis, kuidas hoida vererõhku õigel tasemel ja see töötab kiirelt. Vererõhu näitajad võivad paraneda juba paari nädalaga.

Energialaks

Kui tunnete ennast unisena või aeglasena, siis proovige joosta – isegi üks jooksmise sessioon suurendab energiat ning aitab väsimust vähendada.

Tooge sõber kaasa

Koer on inimese parim sõber põhjusega – kuid ta võib olla ka inimese parim treeningukaaslane.

Tugevdage enda kere

Tugevad korsettlihased parandavad teie hoiakut, aitavad tugevamaid jäsemeid saada ja aitavad igapäevatöid teha kergemalt.

Magate paremini

Jooksjad harjuvad paremini unerežiimidega ja saavutavad paremini rutiinset und. Jooksmine suurendab ka kvaliteetse, sügava une mahtu.

Muusika

Kõrvaklapid koos hea muusikaga aitavad jooksukiirust suurendada ning parandavad ka tuju.

Määrake eesmärgid

Uuringud näitavad, et eesmärkide määramine ja nende ületamine aitab püsida aktiivsena ning teeb treeningud lihtsamaks.

Südame tervis

Isegi tunnike jooksmist nädalas aitab südamehaiguste ohtu vähendada isegi 2 korda võrreldes mittejooksjatega.

Stress

Jooksmine suurendab seratoniini tasemeid ajus ning aitab stressi vähendada ning hoida teid rahulikuna.

Jooksutossud

Jooksusärgid

Jooksupüksid