Banaane kiputakse pidama igavaks puuviljaks, mida saab ainult koorida ja koheselt süüa, kuid on erinevaid mooduseid, kuidas läbi küpsetamise banaani maitset tugevdada. Sa võid banaanile lisada erinevaid koostisosi, et tugevdada selle maitset või võid banaani lisada ka mõnele muule roale. Kõige parem moodus banaani küpsetamiseks on panni peal praadimine, ahjus või mikrolaineahjus küpsetamine.
Pannil praetud banaanid
- Koori banaanid. Kasuta hiljuti valminud banaane, millede koortel pole musti täppe või laike. Et banaanikoort avada, suru varre vastas olevat otsa ja tõmba see lahti. Niimoodi on koore avamine lihtsam.
- Lõika banaanid väikesteks viiludeks. Kui oled banaanid koorinud, siis lõika need 1 cm paksusteks lõikudeks. Anna endast parim, et banaanitükid oleksid võimalikult ühe paksusega.
- Lisa oma koostisosad pannile ja lase pannil 3 minutit soojeneda. Pane mesi, kaneel, sool, õli või või pannile ja soojenda seda, et õli või või üles soojeneks. Sellel pole vahet, millist õli sa kasutad, kuid parima maitse annavad kookosõli või või.
- Pane viilud pannile ja küpseta 4-5 minutit. Kui banaanid hakkavad kleepuma ja muutuvad pruunikaskuldseks, siis on viilud hakanud karamelliseeruma. Sega banaane pidevalt, et hoida ära nende kõrbema minemist.
• Banaanid on kõrbenud, kui need kaotavad ära oma kuldse tooni ja muutuvad tumepruuniks.
• Elektripliidid on vähem võimsamad kui gaasipliidid. Elektripliit keera keskmise kõrgema kuumuse peale, kuid gaasipliit peaks hästi töötama keskmisel kuumusel. - Võta viilud pannilt ja serveeri. Kui banaanid on karamelliseerunud, siis võta need pannilt ja pane kas mõnele teisele toidule lisanduks, või serveeri need nii nagu nad on.
• Karamelliseeritud banaan on hea nii praetud kui praadimata saiaga.
Banaanide küpsetamine
- Soojenda enda ahi 200 °C. Kui sul on gaasiahi, siis number 6 peaks gaasiahju soojendama umbes samale temperatuurile. Eelsoojendamine kindlustab selle, et banaanid küpsevad ahju asetades korralikult.
- Aseta enda koorimata banaanid küpsetusalusele. Selle meetodi puhul on oluline, et sa enne banaane ei kooriks. Vaata, et banaanid küpsetusalusel üksteisega kokku ei puutuks.
• Koor töötab kattena ja kindlustab selle, et banaanid ahjus hästi küpseksid. - Pane küpsetusalus 20 minutiks ahju. Peale seda võta banaanid välja ja lase neil üks minut jahtuda.
- Koori banaanid ja pane neile peale suhkrut ja mahla. Koori banaanid siis, kui need on veel kuumad. Raputa peale pruuni suhkrut. Lisa ka enda valikul mahl, et saada maitset juurde.
• Ära lisa rohkemat kui 25 ml mahla ühele banaanile. - Serveeri enda banaanid vahukoorega. Pane banaanid taldrikule ja vahukoor nende peale või kõrvale.
Banaanide küpsetamine mikrolaineahjus
- Koori ja tükelda enda banaanid kaussi. Lõika viilud 1 cm paksususteks tükkideks.
- Lisa mesi ja mahl. Kalla kausis olevad banaanid üle mee ja sidruni- või laimimahlaga, et suurendada banaani maitset. Proovi mesi ja mahl ühtlaselt banaanidele jaotada.
• Sa võid samuti kasutada apelsinimahla, kuid siis tuleb tugev kontrast apelsinimahla ja banaani vahel. - Kata kauss plastikuga ja pane ahju 90 sekundiks. Veendu, et su kaussi võib kasutada mikrolaineahjus. Pane ahi keskmise või kõrgema keskmise kuumuse peale.
• Et kausi sobivust kontrollida, vaata kausi alla. Laineliste joontega sümbol tähendab seda, et kaussi on ohutu kasutada mikrolaineahjus. - Serveeri kuumalt või jahtunult. Kui sa serveerid kuumalt, siis lisa vaniljejäätist, et suurendada maitseelamust ning banaani jahutada.
• Sa võid kaussi lisada mida iganes soovid. Näiteks pähkleid, vahtrasiirupit, vahukoort – ükskõik mis sulle meeldib.
Koostisosad:
Pannil küpsetatud banaan
• 2 küpset banaani
• 1 supilusikatäis kookosõli või võid
• 2 supilusikatäit mett
• 1/2 teelusikatäis kaneeli
• 1/8 teelusikatäis soola
Ahjus küpsetatud banaanid
• 2 küpset banaani
• pehmet pruuni suhkrut
• 50 ml apelsini või sidruni mahla
• vahukoort
Mikrolaineahjus küpsetatud banaanid
• 2 küpset banaani
• 60 grammi mett
• 60 grammi sidruni või laimi mahla
Kõigi kolme retseptiga saab kaks serveeringut.