Kuidas enda aega arukalt kasutada?

Kui tunned pinget ja stressi, kuna vรตitled pidevalt ajanappusega, siis pole sa รผksi. Me ei saa kรผll kuidagi sinu pรคevale tunde juurde lisada, kuid me saame anda nippe, kuidas enda aega arukamalt kasutada. Ajaplaneerimine on elustiil- mida rohkem sa sellele keskendud, seda paremaks sa selles muutud. Kui saad aru, kuidas sa oma aega veedad, siis saad oma ajakava kohandada nii, et keskendud rohkem asjadele, mis sinu jaoks olulised on.

  1. Jรคlgi vรคhemalt nรคdala jooksul enda aja kasutamist. Hoia silm peal sellel, kuidas sa iga enda hetke veedad, et saaksid aru, kuhu su aeg kaob. Vรตta vรคike mรคrkmik, mida saad kaasas kanda vรตi tee mรคrkmeid telefoni. Kirjuta รผles kellajad ja see, mida sa sellel ajal teed. Peale nรคdalat vรตi nii, vaata lรคbi enda logi, et saada paremini aru, kuidas sa enda pรคeva veedad.
    โ€ข ร„ra peta! Kui sa pole aus enda aja veetmise suhtes, siis ei saa sa ka midagi parandada. Kui sa veedad pool tundi telefonis mรคngides, siis kirjuta ka see รผles.
  1. Tee kindlaks ja eemalda halvad harjumused. Otsi enda logist asju, mis viivad sind sinu รผlesannetest kรตrvale. Sul vรตib olla harjumusi, mis on aja jooksul tulnud ning mis nรผรผd teevad rohkem halba kui head. Vรตibolla kontrollid sa enda telefoni iga mรตne minuti tagant vรตi vastad sรตnumitele kohe, kui sa need saad. Enda harjumuste muutmine vรตtab aega ja nรตuab pingutust, kuid nii saad sa enda aega efektiivsemalt hallata, et sul oleks rohkem aega teha asju, mida sa pรคriselt naudid.
    โ€ข Nรคiteks, kui sa leiad, et sotsiaalmeedia teavitused sind tihedalt rรถรถbastelt maha viivad, siis lรผlita need vรคlja, et enda รผlesannetele paremini keskenduda saaks.
    โ€ข Kui su probleemiks on pidev telefoni kontrollimine, siis pane telefon sahtlisse vรตi teise ruumi selleks ajaks, kui sa midagi olulist teed.
  2. Organiseeri oma tรถรถala, et vรคhendada ajakaotust. Eemalda enda tรถรถalalt kรตik ebavajalik pudi-padi ning pane kรตik vajalik enda kรคeulatuse kaugusele. Kui su tรถรถtamise koht on segamini, siis kaotad sa aega, proovides leida neid asju, mida sul vaja lรคheb. Hoia vajalikud asjad kindlas kohas ja enda lรคhedal.
    โ€ข See pรตhimรตte ei kehti ainult tรถรถ juures- sa saad seda kasutada ka kodus. Nรคiteks korrasta enda kรถรถk nii, et kรตige tihedamalt kasutatavad asjad kรตige kergemini kรคttesaadavas kohas oleksid.
  3. Tee nimekiri eesmรคrkidest, mida sa saavutada tahad. Alusta 3-5 eesmรคrgist, mida sa paari nรคdala jooksul saavutada suudad. Need eesmรคrgid vรตivad olla tรถรถ- vรตi kooliga seoses vรตi ka eraeluga. Mรตtle asjadele, mida sa muuta vรตi parandada soovid ja nuputa, mida sa tegema pead, et seda saavutada. Pane eesmรคrgid nii kirja, et esimeseks oleks kรตige tรคhtsam eesmรคrk, millele sa kรตige rohkem aega kulutada soovid.
    โ€ข Nรคiteks vรตid eesmรคrgiks seada, et kรตnnid neljal pรคeval nรคdalas 10 000 sammu. Kui sul on juba harjumuseks regulaarne jalutamine, siis on see eesmรคrk kergelt saavutatav. Samuti on see spetsiifiline ja mรตรตdetav.
    โ€ข Kui sa oled juba mรตne eesmรคrgi saavutanud, siis kasuta seda, et end edasi motiveerida. Sa vรตid edasi liikuda keerulisemate ja pikaajalisemate eesmรคrkide poole. Lihtsalt murra nad vรคiksemateks osadeks, et neid oleks kergem saavutada ning sa alati edasi areneks.
  4. Kasuta planeerimiseks kalendrit ja ajakava. Pane kalendrisse kirja sรผndmused ning ajakavasse igapรคevased รผlesanded. Kalendrid aitavad sind pikaajalise planeerimisega ning asjadega, mis toimuvad kindlal pรคeval ja kellaajal. รœldiselt on sinu igapรคevane ajakava iga pรคev enam-vรคhem samasugune.
    โ€ข Planeeri aeg pooletunniste ja tunnistena. Pane sarnased รผlesanded รผksteisele jรคrgnevalt.
  5. Liigita รผlesanded nende olulisuse ja kiireloomulisuse jรคrgi. Tee รผlesanded, mis on kiired ja olulised esimesena. Kui รผlesanne on kiire, kuid mitte oluline, siis tegele sellega peale seda, kui oled valmis saanud รผlesande, mis on kiire ja oluline korraga. Seejรคrel liigu edasi รผlesannete juurde, mis on olulised, kuid mitte kiired.
    โ€ข Jรคta รผlesanded, mis pole kiired ega olulised viimaseks.
  6. Tegele oluliste asjadega siis, kui sul on kรตige rohkem energiat. Jรคlgi enda energiataset, et saada teada, mis ajal sa kรตige energilisem oled. Kui sa oled hommikuinimene, siis on sul tรตenรคoliselt kรตige rohkem energiat siis, kui รคsja tรตusnud oled ning energia hakkab peale lรตunat langema. ร–รถinimestel vรตib aga energiatรตus tulla peale lรตunat vรตi รตhtul.
  7. Delegeeri รผlesanded, mida sa ise tegema ei pea. Kui รผlesanne pole kiire ega oluline, siis tรตenรคoliselt saab seda ka keegi teine teha. Kui sul on vรตimalik teistele inimestele รผlesandeid anda, eriti seoses tรถรถga, siis aitab see sul aega vabastada ning sinult pinget vรคhemaks vรตtta. Delegeerimine ei pea olema ainult teisele inimesele, sa saad kasutada osade รผlesannete jaoks ka arvutit ja รคppe.
    โ€ข Nรคiteks, kui avastad, et pead tihti samasuguseid e-kirju kirjutama, siis salvesta tekst endale รคra, et saaksid selle paari klikiga uuesti saata ning sa ei peaks iga kord seda uuesti trรผkkima.
    โ€ข Vรคldi mรตtlemist, et pean kรตike ise tegema, kuna teine ei tee seda รตigesti. Anna teistele vรตimalus sind aidata, eriti kui asjad pole nii olulised vรตi keerulised. See vabastab sinu jaoks aega, et saaksid teha rohkem asju, mis on sinu jaoks olulised.
  8. Vรตta aega sรตprade ja pere jaoks. Pane prioriteediks kvaliteetaja veetmine inimestega, kelledest sa hoolid. Pere ja sรตpradega koos veedetud aeg on rahuldust pakkuv ja rahustav. Oma lรคhedastega aega veetes ole mรตtetes nendega, mitte รคra lase mรตttel mujal olla. Leidke ja ajastage tegevusi nii, et te lihtsalt kรตik koos รผhes toas teleka ees vรตi telefonides ei istuks.
    โ€ข Nรคiteks, pidage perekondliku รตhtusรถรถki ajal, kus kรตik pereliikmed kodus on. Samuti vรตid teha ka kord nรคdalas lauamรคngude รตhtu.
    โ€ข Osad igapรคevased asjad vรตivad koos sรตpradega paremad olla! Nรคiteks, kui sa kรคid iga pรคev jooksmas, siis vรตta kord nรคdalas ka mรตni sรตber endaga kampa.
  9. Keskendu hetkele. Keskendu รผlesandele, mis sul parasjagu pooleli on ning รคra lase mรตttel mujale uidata. Kui pรผsid hetkes, mitte ei tee asju automaatselt samal ajal millegile muule mรตeldes, on osa aja mรตistlikust kasutamisest. Nii saad asju teha tรตhusamalt ning tunned nendest rohkem rรตรตmu.
    โ€ข See kehtib ka pere ja sรตpradega koos veedetud ajale. Kui sรถรถd perega รตhtusรถรถki, siis pane telefon eemale ning รคra kontrolli enda e-kirju ja sรตnumeid. Nii naudid sa seda aega rohkem.
  10. Tee tihedaid pause, et enda meelt vรคrskena hoida. Vรตimalusel tee iga tund 10-20 minutiline paus. Sa saad ainult teatud aega keskenduda kindlale รผlesandele. Tee tihedaid pause, et su jรตudlus tipus pรผsiks ning sa lรคbi ei pรตleks. Aja jooksul leiad, et pรคeva lรตpus oled sa vรคhem vรคsinud.
    โ€ข Kui su tรถรถ vรตi kool ei lase sul nii pikki pause teha, siis peaksid sa siiski proovima mingisugust pausi teha- isegi kui see tรคhendab seda, et sa vahetad รผlesannet ning teed midagi sellist, mis ei nรตua palju mรตtlemist ning annab su ajule puhkehetke.
    โ€ข Nรคiteks, kui sul on kahe tunni peale kรตigest kรผmme minutit pausi, siis vรตid sa paariks minutiks vรคlja astuda ning รผmber maja kรตndida, et saaksid enda ajul puhata lasta.